Guardian piše da Mourinho postaje trener Uniteda ako Van Gaal izgubi sljedeće dvije utakmice

Manchester United šest utakmica nije pobijedio, a posljednje tri je izgubio

FOTO: AFP

Nakon što je Jose Mourinho dobio otkaz na klupi Chelseaja, sve je izglednije da će do smjene trenera doći i u Manchester Unitedu. Tri uzastopna poraza (Wolfsburg, Bournemouth, Norwich) i ispadanje iz Lige prvaka doveli su u pitanje status Louisa van Gaala. Britanski Guardian piše da je uprava kluba dala Nizozemcu još dvije utakmice kako bi sačuvao posao.

To znači da mora izbjeći poraze od Stokea na Boxing day, te dva dana kasnije od Chelseaja. A upravo je smijenjeni trener tog kluba jedan od kandidata za koje se smatra da bi mogli doći na Van Gaalovo mjesto.

Ponedjeljak ključan

Nadalje, Guardian piše i da bi se ponedjeljak mogao pokazati ključnim za Nizozemca. Ako navečeri dalje bude trener, vjerojatno će putovati s momčadi na subotnju utakmicu sa Stokeom. Van Gaal je svjestan zahtjeva vlasnika Manchester Uniteda, obitelji Glazer.

Borba za naslov prvaka je prioritet, a domaćim porazom od Norwicha (1-2) ove subote United je pao na peto mjesto na tablici. Nizozemac je poslije utakmice priznao da niti činjenica da je na raspolaganju imao skoro najjači sastav nisu bili u stanju pobijediti momčad koja se bori za opstanak u ligi.

alex ferguson jose mourinho
Alex Ferguson i Jose Mourinho
AFP

“Ne mogu to zanijekati. Činjenica je da smo izgubili. Igrali smo kao momčad, ali to nije bilo dovoljno dobro i to moramo prihvatiti”. Van Gaal je ranije izjavio kako će napustiti klub kada osjeti da igrači ne stoje iza njega, međutim i nakon ova tri poraza on je i dalje uvjeren da ima podršku svlačionice.

Mourinho u pripravnosti

U međuvremenu, Mourinhova smjena znači da bi United brzo mogao nadomjestiti Nizozemca jednim od najboljih trenera. Potugalac je u subotu poručio kako mu je želja što prije vratiti se poslu, a poznata je i njegova želje za preuzimanjem klub kojgh je 27 godine vodio njegov dobar prijatelj i osoba kojoj se divi sir Alex Ferguson.

Guardian navodi i da bi se upravo Ferguson i sir Bobby Chartlon mogli usprotiviti njegovu dolasku. Iako se vjerovalo da će Portugalac 2013. postati Fergusonov nasljednik, pogotovo što Škot je javno izrazio divljene prema Portugalcu, na kraju ipak bio protiv njegova imenovanja te je trenerom postao David Moyes. Charlton, koji je bio ključan za Fergusonovo imenovanje 1986., još je uvijek jedan od direktora kluba, a niti on nije sklon Mourinhu.

Slabi Fergusonov utjecaj

No, ovo je treća sezona otkako je Ferguson otišao u mirovinu, te je njegov utjecaj u opadanju. Iako je i on poput Charltona direktor, njegova uloga je ceremonijalne prirode. Zbog toga, tvrdi Guardian, Woodword ne bi imao većih problema ako bi poželio dovesti Mourinha. Ipak, on je najutjecajniji u klubu, i prijatelj je s vlasnicima te je sva moć u njegovim rukama.

Prema tome nitko mu ne bi mogao stajati na putu ako se odluči na Portugalca. Mourinho, inače, nije jedini kandidat za Van Gaalova nasljednika. Pep Guardiola, poznato je, od ljeta prestaje biti trenerom Bayerna. Vjeruje se da je Manchester City klub u kojem bi trebao nastaviti trenersku karijeru, ali još ništa nije dogovoreno, pa je moguće da će Woodward probati uvjeriti Katalonca da na ljeto preuzme klub.

Barcelona's coach Luis Enrique (R) and Bayern Munich's Spanish head coach Pep Guardiola (L) react during the UEFA Champions League football match second leg semi final FC Bayern Munich vs FC Barcelona in Munich on May 12, 2015. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ
Barcelona's coach Luis Enrique (R) and Bayern Munich's Spanish head coach Pep Guardiola (L) react during the UEFA Champions League football match second leg semi final FC Bayern Munich vs FC Barcelona in Munich on May 12, 2015. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ
AFP

Giggs na klupi

U tom slučaju, Ryan Giggs, pomoćnik Louisa van Gaala, opet bi mogao biti imenova privremenim trenerom, kao i u vrijeme kada je Moyes smijenjen. Ako do ovoga ne dođe, Woodward i vlasnici mogli bi i odlučiti sadašnjem treneru dati vremena da sezonu privede kraju, a ako rezultati ne budu u skladu s očekivanjima, dogovoriti se s Mourinhom.

U svakom slučaju, jasno je da je Nizozemac pod velikim pritiskom. Šest utakmica nisu pobijedili, a izgubili su posljednje tri. Poslije zadnjeg samo se kratko vidio s Woodwardom, ali i dalje vjeruje da su vlasnici iza njega.

“Ed je samo na kratko došao do svlačionice, ali osjećam podršku. Najvažnija podrška je ona od igrača jer oni na travnjaku moraju dati sve od sebe. Naravno, važno i da navijači imaju povjerenje u trenera. Prošle smo godina nakon deset utakmica imali samo 13 bodova i vjerovali su mi. Sada smo u lošijem razdoblju i njihovo povjerenje je na testiranju”, smatra Nizozemac.

Giggs
AFP

Podrška igrača

Javnu podršku dobio je od braniča Phila Jonesa, igrača koji je djelomično kriv za poraz od Norwicha.

“To je neupitno. Igrači su apsolutno usredotočeni da daju sve od sebe za trenera, navijače i sebe. Ne skrivamo se iza nikoga. Trener radi izvrstan posao i mi moramo preuzeti odgovornost. Nema drugog načina. Trener bira momčad, a ona mora na terenu odigrati najbolje što može”, rekao je Jones te je dodao da je Nizozemac bio utučen poslije poraza.

“Jedini način za izlazak iz ove krize je da nastavimo naporno raditi”, poručio je branič. Bit će zanimljvo vidjeti kako će se na kraju rasplesti situacija, a britanski tabloid the Sun upravo je objavio da je klub započeo pregovor s Mourinhom.