Sport

HRT napao HNS zbog TV prijenosa iz Rusije. Za iznos koji je HNS odbio može se kupiti 20 filmskih remek-djela, kažu

Zbog činjenice da je prijenos na Areni oštećeni su svi građani RH, poručuju s HRT-a

21.09.2015., Zagreb - U dvorani Mimosa II hotela DoubleTree by Hilton odrzana je konferencija za medije Hrvatskog nogometnog saveza na koj je predsjedik HNS-a Davor Suker obznanio ime novog izbornika. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Odlukom Hrvatskoga nogometnog saveza da prijenos prijateljske nogometne utakmice između Rusije i Hrvatske prepusti kanalu Arena Sport 1 oštećeni su svi građani Republike Hrvatske koji nisu pretplatnici tog kabelskog operatera, a utakmicu su željeli pratiti na nacionalnoj zemaljskoj televiziji stoji u priopćenju koje je, ragirajući na priopćenje HNS-a, u utorak poslala Hrvatska radiotelevizija.

“U priopćenja HNS-a navodi se kako se ‘HRT voli pohvaliti velikim brojkama za vrijeme utakmica reprezentacije’ upravo potvrđuje HRT-ovu tezu da će se odabirom kabelskoga operatera umjesto nacionalne zemaljske televizije za prijenos utakmice osjetno smanjiti njezina gledanost. Hrvatska nogometna reprezentacija i njezine utakmice nacionalno su važan sadržaj koji treba biti dostupan svima, što se u ovome slučaju nije dogodilo. Nadalje, tvrdnje HNS-a prema kojima je ponuda HRT-a za prava prijenosa utakmice ‘uvredljiva’ ne stoji, a tomu u prilog govori kako nijedna druga nacionalna zemaljska televizija nije bila voljna platiti iznos veći od onoga koji je ponudio HRT”, navodi se u priopćenju u kojem stoji da HRT savjesno raspolaže sredstvima prikupljenima od pristojbe te u svakome trenutku nastoji pomiriti javni interes, ali i odgovorno raspolagati novcem, stoga čudi stav HNS-a koji se na HRT-ovu ponudu potpuno oglušio.

‘To nije premalo novca’

“HRT ne smatra kako je u današnje vrijeme to premalo novca. Naime, usporedbe radi, za iznos koji je HNS odbio može se kupiti 20 klasičnih filmskih remek-djela, dvije se godine može emitirati neka emisija o kulturi ili znanosti, producirati čitava sezona emisije Opera box, odnosno približno 40 epizoda ili pak godinu dana emitirati emisija o klasičnoj glazbi”, stoji u priopćenju HRT-a.

HNS je na svojoj internetskoj stranici objavio informaciju u kojem između ostalog stoji:

“Savez ne može prihvatiti bilo kakvu ponudu, poput podcjenjujuće, da ne kažemo i uvredljive ponude Hrvatske radiotelevizije. Interes je Hrvatskog nogometnog saveza da sve utakmice hrvatske reprezentacije budu prenošene na nacionalnoj televiziji, no HRT po tko zna koji puta pokazuje da to nije i njihov interes. Zanimljivo, HRT se voli pohvaliti velikim brojkama za vrijeme utakmica reprezentacije, pa smatramo da HRT to treba biti voljan i honorirati te time ispoštovati želje svojih pretplatnika. Ovo nije prvi puta da smo doživjeli veliko razočaranje u razgovorima s HRT-om i ne čudi nas da je sport gotovo nestao s javne televizije.

HRT je navodno nudio 20.000 eura

HNS ne smatra kako je bilo koja televizija pretplaćena na prijenose hrvatske reprezentacije pa ako u HRT-ovoj strategiji nema mjesta i proračuna za sport, ili konkretno za Vatrene, postoje televizije koje razumiju i poštuju vrijednost hrvatskog nogometa”, kaže se u obavijesti HNS-a, a pojedini mediji su naveli da je HRT za pravo prenosa utakmice Rusije i Hrvatske bio spreman platiti 20.000 eura, ali da im na na dvije njihove ponude iz HNS nisu odgovorili.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu