Gotovo je, utakmica je završila 2:2; doktori javljaju da Luka Modrić zbog ozljede neće moći igrati protiv Španjolske

Raspali smo se nakon izlaska Modrića i prekida

Firemen remove flares from the pitch during the Euro 2016 group D football match between Czech Republic and Croatia at the Geoffroy-Guichard stadium in Saint-Etienne on June 17, 2016. / AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES
FOTO: AFP

Dvadesetak minuta nakon što je završila utakmica, doktor Nemec izvijestio je kako Luka Modrić zbog ozljede neće moći igrati sljedeću utakmicu.


Česi slave. Naši dečki su se s terena povukli nakon jednog naklona, a dio naših navijača je zbog divljanja na tribinama u svijet poslao još jednu ružnu sliku Hrvatske.

90+7′ Strinić izlazi, zamijenio ga Vrsaljko

90+6′ Hrvatska ide na dvije promjene. Igrači s klupe se spremaju. Rakitić izlazi, ulazi Schildenfeld.

90+2′ Dosuđen je 11-erac Češkoj, Vida igrao rukom. Necid izjednačio.

85′ – Utakmica je prekinuta jer su na teren ubačene baklje. Hrvatski navijači, naravno.

83′ – Hrvatska je izborila 10. korner.

80′ – Brozović je izborio korner. Mirisalo je na treći gol.

76′ – Milan Škoda zabija za Češku. 2:1

73′ – Brozović je zaradio žuti karton.

71′ – Hrvatska osvojila slobodan udarac. Rakitić ide po treći pogodak.

70′ – Mandžukić je završio na podu, malo smo se zabrinuli, ali izgleda da je sve u redu.

67′ – Dvije izmjene u Češkoj, izlaze Lafata i Skalak, ušli su Škoda i Šural.

66′ – Mandžukić je ponovno zamalo promašio.

63′ – Mandžukić je pokušao s lijeve strane, ali ga je Čech uspio obraniti.

62′ – Modrić je izašao, zamijenio ga je Kovačić.

59′ – Rakitić zabija gol!

55′ – Skalak je pokušao ubaciti s desne strane, Vida je blokirao njegov udarac.

52′ – Česi su imali dobar pokušaj napada. Lopta je završila u okviru vrata.

51′ – Hrvatska je jaka i u drugom poluvremenu. Brozović je lijepo proigrao Srnu, ali je njegov centaršut završio u bloku.

46′ – Hrvatska je započela drugo poluvrijeme . Rakitić je odmah zapucao iz daljine, ali udarac je bio neprecizan.

41‘ – Hrvatska i dalje napada. Vida i Mandžukić su zasmetali jedan drugome prilikom ubačaja iz slobodnog udarca. Moglo je biti i 2:0 za Hrvatsku

Croatia's forward Mario Mandzukic heads the ball during the Euro 2016 group D football match between Czech Republic and Croatia at the Geoffroy-Guichard stadium in Saint-Etienne on June 17, 2016. / AFP PHOTO / Joe KLAMAR
Croatia's forward Mario Mandzukic heads the ball during the Euro 2016 group D football match between Czech Republic and Croatia at the Geoffroy-Guichard stadium in Saint-Etienne on June 17, 2016. / AFP PHOTO / Joe KLAMAR
AFP

39′ – Hrvatska ostala bez jednog čovjeka. Ozlijeđeni Ćorluka napustio je teren s ozlijedom glave

37′ – Ivan Perišić dao je gol!

32′ – Obrana nam je u genijalnoj formi.

31′ – Perišić je dobio sjajnu loptu, ali je Čech pravovremeno izašao

26‘ – Izborili smo novi korner.

25′ – Ćorluka je zaustavio Krejcija u našoj polovici.

23′ Treći udarac iz kuta za Hrvatsku. Izveo ga je Srna.

19′ – Hrvatska je imala dobru priliku, ali Mandžukić nažalost nije uspjio spustiti loptu

FBL-EURO-2016-MATCH20-CZE-CRO
AFP

17′ – Srna je prekršajem zaustavio Lafatu, ali se uspio izvući bež žutog kartona

12′ – Aut s desne strane za Srnu, ali visoki češki bekovi otklonili su opasnost.

8′ – Badelj je pucao s ruba 16-erca, ali nije dobro zahvatio loptu.

5′ – Strinića je glavom uputio loptu prema Subašiću, ali Lafata je umalo stigao prije hrvatskog vratara.

4′ – Rosicky je krenuo na loptu, Srna je bio brži.

2′ – Srna je izveo prvi udarac iz kuta za Hrvatsku. Mandžukić nije pretjerano spretno reagirao i poslao je visoku loptu prema vrataru Čechu koji je uhvatio loptu loptu.

0′ HRVATSKA – ČEŠKA 0:0
Hrvatska: Subašić, Srna, Ćorluka, Vida, Strinić, Badelj, Modrić, Brozović, Rakitić, Perišić, Mandžukić
Češka: Čech, Limbersky, Hubnik, Sivok, Kaderabek, Darida, Rosicky, Plašil, Krejči, Skalak i Lafata.


U posljednjih dvadeset godina Hrvatska se profilirala u konstantu svjetskog nogometa i to je činjenica koju nitko ne može pobiti. Turnir bez Hrvata je kao turnir bez Nizozemaca ili Engleza – samo iznimka koja potvrđuje pravilo.

No, isto tako je i način na koji je Hrvatska ispadala s velikih natjecanja postala nepisano pravilo. Trijumfi i sjajne partije protiv uvjetno rečeno jakih protivnika, ekipa za koje smo smatrali da će biti ako ne favoriti, onda tvrd orah za slomiti, i porazi ili jednako bezvrijedni remiji protiv onih koje su svi smatrali plitkim potokom i laganim plijenom.

Češka ne izaziva strah

Današnji protivnik nominalno spada u tu drugu kategoriju. Češka je veliko ime u svjetskom nogometu, ali njeno ime nikada nije bilo niti će biti ono koje bi izazvalo strah i impresioniranost kod Hrvata. Ni sada kada su osvojili prvo mjesto u skupini sa Nizozemcima i Turcima, ni kada su dobro nagazili Španjolce i držali nulu duže nego je bilo tko očekivao.

Češka nije ime koje odzvanja, Češka nije ekipa koje se prepadnete kada njenu kuglicu spoje s vašom u ždrijebu. A realno, prema onome što smo vidjeli u posljednje dvije godine, trebala bi biti – čvrsta, disciplinirana, kvalitetna ekipa sa odličnim trenerom, ekipa kakva u modernom reprezentativnom nogometu ustvari i jest najteži mogući protivnik.

Prvi ispit Čačić je položio, ali danas ga čeka potpuno novi predmet, nova pravila i novi izazov. Hrvatska je kvalitetnija od Češke, ali upravo je ovaj turnir u praksi pokazao da kvaliteta nije uvijek presudna i da na kraju može odlučiti i trener i priprema utakmice.

U utakmicu moramo ući kao da nam je zadnja

Dvoboj s Turskom čitavoj je zemlji dao krila, ponovno se vjeruje da Hrvatska može puno, kalkulacije za drugi krug se već rade, traži se put do “barem” polufinala. Igrači i struka su oprezni u svojim izjavama, ali tako je bilo apsolutno uvijek, da bismo tek s početnim udarcem shvatili da je protivnik podcijenjen.

Hrvatska u današnju utakmicu mora ući kao da je zadnja, kao da je finale, jer za cilj kojeg je Čačić sebi postavio – prolazak u drugi krug – ovo i jest presudno. Pobjeda nad Turcima vratila je pozitivnu atmosferu, pretvorila se ne u vjetar nego buru u leđa Vatrenima, ali je isto tako, kako pobjeda obično radi, sakrila probleme kojih je u Parizu bilo i solidan nastup u četiri dana pretvorilo u bezgrešan i fenomenalan. A to nije bio.

Jedna lopta, jedan fantastični volej, jedan magični individualac je promijenio tok Eura za Hrvatsku i okrenuo ga u pozitivnom smjeru. Međutim, ne nastavi li Hrvatska tim tokom i danas, dozvoli li sebi da ne shvati Češku kakva jest, dozvoli li sebi da Čehe zaista svrsta u onu drugu kategoriju, sve ono što je napravljeno protiv Turske bit će uništeno i postati samo argument više za kritiku. Nije ovo nikakva topla voda, zna to i momčad, zna to i nacija, zna i Čačić. Sad je vrijeme da to pokažu i u praksi.