Hrvatski rukometaši pobijedili Norvežane i osvojili treću brončanu medalju na Euru

U redovima Hrvatske briljirao je vratar Stevanović koji je skupio 14 obrana

FOTO: AFP

Hrvatski rukometaši osvojili su treće mjesto na Europskom prvenstvu. Kauboji su u utakmici za broncu pobijedili Norvešku rezultatom 31-24 i time izborili izravan plasman na Svjetsko prvenstvo koje se održava sljedeće godine u Francuskoj. U redovima Hrvatske briljirao je vratar Ivan Stevanović koji je skupio 14 obrana.

Sam početak utakmice nije ponudio dominaciju neke ekipe, pa je rezultat uglavnom bio izjednačen. Igralo se gol za gol, a prvi put je neka ekipa imala veću prednost u 16. minuti kada je hrvatska u 17. minuti stigla do tri pogotka razlike, 9-6.

U ostatku prvog dijela Hrvatska je nastavila s dobrom igrom, pa u 21. minuti imala čak pet pogodaka vodstva. U tim trenucima briljirao je i golman Kauboja Ivan Stevanović.

Tijekom zadnjih deset minuta u prvom poluvremenu Norvežani su bolje zaigrali, no uspjeli su smanjiti svoj zaostatak samo na četriri gola pa je prvo poluvrijeme završeno 15-11 za Hrvatsku.

Najraspucaniji na terenu u prvom poluvremenu bio je hrvatski reprezentativac Marino Marić koji je postigao četiri gola.

U drugo poluvrijeme bolje su ušli Norvežani koji su napravili seriju 3-0 i stigli samo na dva gola zaostatka. Slabija igra Hrvatske je potrajala pa je Norveška nakon manje od deset minuta nastavka uspjela izjednačiti na 17-17. Kaubojima nisu pomogle niti Stevanovićeve obrane, a golman Zagreba ih je skupio devet do 38. minute.

Nakon toga hrvatski izbornik Babić pozvao je time out i Kauboji su se probudili, no nisu uspjeli vratiti uvjerljivo vodstvo, već su najviše bili po gol ili dva u vodstvu.

U zadnjih deset minuta Hrvatska je ušla s dva gola prednosti, a u 51. minuti Kauboji su dodatno oslabljeni jer jer treće isključenje i crveni karton dobio Jakov Gojun.

Nakon toga Hrvatska je dobro zaigrala i u 52. minuti stigla na tri gola prednosti, a ponajbolji igrač Kauboja u tim trenucima bio je vratar Stevanović koji je zaustavljao udarce Norvežana. Njegov nastup dodatno je motivirao hrvatske rukometaša koji su ponovno počeli pokazivati svoje najbolje izdanje i u 54. minuti se vratili na prednost od pet golova prednosti, 26-21. A u sljedeće dvije minute Babićevi igrači su dodatno povećali prednost, a golom Zlatka Horvata iz sedmerca stigli na plus sedam, 28-21.

Treća bronca

Najbolji strijelac naše reprezentacije protiv Norveške bio Horvat s osam pogodaka, Domagoj Duvnjak je postigao šest, a po četiri Marino Marić i Manuel Štrlek. Ivan Stevanović je obranio oba sedmerca Norvežanima i ukupno zaustavio njihovih 14 udaraca. Norvešku je s pet pogodaka predvodio Sagosen.

Za hrvatsku reprezentaciju ovo je treća brončana medalja. Prvu su osvojili na prvom EP-u u Portugalu 1994. godine, a drugu prije četiri godine u Srbiji.