InStat i Telegram donose tjedni statistički pregled HNL-a: zvijezda prijelaznog roka heroj kola

Udružili smo se s analitičkom kompanijom i detaljno pratimo HNL

Momčad kola za prošli vikend sastoji se od igrača samo triju momčadi, što je dosad najmanje. Izbor među idealnih 11 svojim su statističkim učinkom izborili samo igrači Dinama (7), Rijeke (2) i Osijeka (2). Od igrača drugih klubova najbliže su bili Kristijan Jakić iz RNK Splita (InStat Indeks 271) i Siniša Rozman iz Lokomotive (268).

Zanimljiv je slučaj Dinama, koji već drugo kolo zaredom ima čak sedmoricu u Momčadi kola. Ako pogledate bazičnu statistiku njegove utakmice protiv RNK Splita (pobjeda 1-0 kod kuće), zaključit ćete da su se gosti dosta dobro nosili s prvakom. Uputili su pet udaraca unutar okvira gola, sveukupno 14 na gol; Dinamo je imao isti broj udaraca unutar okvira, a 20 na gol. E sad, ako ste gledali utakmicu, primijetili ste da je jako puno tih udaraca došlo izvan kaznenog prostora, a malo ih je bilo i osobito opasno. U prvom poluvremenu nije bilo nijedne prave šanse i nikako se ne može reći da je Dinamo briljirao u tom susretu.

Formacija momčadi kola 4-4-2

Međutim, tajna je u 66 posto posjeda lopte i ogromnoj dominaciji u broju uspješnih (mahom kratkih) dodavanja, masi dobivenih duela, driblinga i proigravanja – ukratko, svega onoga što govori koliko je dobro igrač igrao, ali ne baš o tome koliko su njegove akcije i akcije momčadi bile opasne za suparnički gol. Na kraju dana, jedina statistika koja se na utakmici zaista računa je – tko je zabio više golova, jer jedino tako se osvajaju bodovi.

Zato su brojke izrazito varljive i ne možemo se samo na njih osloniti prilikom interpretacije događanja na terenu. Bez namjere da omalovažimo njihov učinak na terenu, mogli bismo reći da su dinamovci malo ‘bildali’ individualnu statistiku u susretu s izrazito reaktivnom ekipom kao što je RNK Split.

Evo tko se sve po statističkom učinku našao u Momčadi kola, formacija je 4-4-2.

momcad_kola_05

Adrian Šemper, Dinamo (306)

Stopostotni učinak u obranama (5/5), dok u predaji lopte gotovo da i nije griješio. Vrlo ohrabrujući nastup mladog golmana.

Stefan Ristovski, Rijeka (367)

Makedonskom reprezentativcu ovo je već treći izbor u Momčad kola. Zaradio ga je odličnim all-round nastupom: u top 10 je bio po broju ključnih dodavanja, preciznih centaršuteva i osvojenih lopti, a i asistirao je za jedan od Rijekinih golova.

Filip Benković, Dinamo (328)

I njemu je ovo treće uvrštavanje u Momčad kola. Vrlo uspješan u duelima (10/11), osam presječenih dodavanja, 92 posto točnih dodavanja.

Vinko Soldo, Dinamo (293)

Slično kao Benković, samo za nijansu slabije u pojedinim kategorijama. 92-postotna uspješnost svih akcija na utakmici za 18-godišnjeg braniča.

Josip Pivarić, Dinamo (269)

Osim visokog postotka točnih dodavanja (91%), pokoje osvojene lopte, uspješnog starta i dodavanja u šesnaesterac, i nije to bio osobito impresivan učinak. No na lijevom beku je tradicionalno najmanja konkurencija – vrijedi, međutim, spomenuti da je Lokomotivin Siniša Rozman ostvario tek za jedan jedini bod niži InStat Index.

Domagoj Antolić, Dinamo (386)

Osim što je zabio jedini gol na utakmici protiv RNK Splita, Dinamov kapetan ostvario je čak 102 točna dodavanja (od 107, 95%), od čega se četiri vode kao ključna (prvi u ligi u obje kategorije); imao je šest uspješnih driblinga (od osam pokušanih), pet puta pucao na gol (dvaput unutar okvira).

Paulo Machado, Dinamo (333)

Četvrti po broju točnih dodavanja (80, preciznost 93 posto), od čega su dva bila ključna, osvojio je 11 ‘ničijih’ lopti od čega šest na suparničkoj polovici.

Milovan Petrovikj, Osijek (274)

Drugi put ove sezone u Momčadi kola. Imao najviše uspješnih startova od svih prošlog vikenda, pri vrhu i po broju uspješnih defenzivnih duela.

Marko Rog, Dinamo (281)

Najviše prekršaja od svih, zajedno s Ejupijem (5), drugi po broju točnih dodavanja, peti po dobivenim duelima (prvi u napadačkim duelima), čak devet uspješnih driblinga (od 11 pokušanih)

Roman Bezjak, Rijeka (384)

I njemu je ovo treći izbor u Momčad kola, s time da je sva tri puta bio među tri statistički najuspješnija igrača. Pri vrhu po napadačkim i zračnim duelima, ali prvenstveno ovdje zbog dva postignuta gola protiv Hajduka.

Muzafer Ejupi, Osijek (395)

Četiri puta pucao na gol, triput unutar okvira), dvaput u mrežu. Čovjek odluke protiv svog bivšeg kluba, iz kojeg je otišao tek prije koji tjedan. Usto je bio prvi vrhu po uspješnim napadačkim i zračnim duelima.