InStat i Telegram donose vrlo detaljan tjedni statistički pregled HNL-a: tko su dosadašnji heroji lige?

Udružili smo se s analitičkom kompanijom i detaljno pratimo HNL

Impresivni nastup u derbiju donio je mjesto u Momčadi kola čak šestorici Dinamovih igrača. Budući da se radilo o odgođenoj utakmici 2. kola prvenstva, za koju smo prethodno objavili provizornu Momčad kola bez igrača Hajduka i Dinama, sada su Eduardo, Leonardo Sigali, Gordon Schildenfeld, Filip Benković, Marko Rog i Junior Fernandes. Oni su postigli dovoljno visok InStat Index da iz prethodnog izbora ‘izbace’ Mikulića, Eleza, Mitrovića, Pokrivača, Ivanovskog i Mateia:

Ovaj put je izbor formacija 4-3-3

Što se tiče zadnjeg kola HNL-a, odigranog od prošlog petka do ponedjeljka, statistički najbolji učinak u njemu je imao Rijekin Mario Gavranović (InStat Index 296), zatim njegov suigrač Mate Maleš (274) te Borna Barišić iz Osijek (također 274).

Ovaj put ni jedan središnji napadač nije ostvario statistički učinak ni blizu onoga na razini najboljih 10-15 igrača kola, pa nikoga od njih nismo ni stavili u Momčad kola. Inače nastojimo u nju ‘potrpati’ što više najbolje ocijenjenih igrača po linijama, pa nam se tako ponekad pojedini nogometaš nađe u drugoj poziciji od one koju je tog tjedna igrao, ali nastojimo zadržati i minimum nogometne logike pa ne bismo, primjerice, stavili momčad s trojicom centarfora ili samo jednim stoperom. Ovaj put je stoga naš izbor formacija 4-3-3 (ili možda 4-3-3-0…) – Gavranović, koji u Rijeci gotovo uvijek igra iza Bezjaka, mogao bi zaigrati kao centarfor ili kao lažna devetka…

Mala rekapitulacija

Kompletna Momčad kola slijedi u nastavku teksta, ali prethodno bismo, nakon četiri odigrane prvenstvene runde i četiri ovakva izbora, napravili malu rekapitulaciju.

Baš kao i prvenstvenu ljestvicu, Dinamo i Rijeka predvode listu momčadi s najviše igrača dosad izabranih u Momčad kola – 12, odnosno 11; s time da se kod prvih radi o devet, a kod drugih o sedam različitih imena. Rijeka dvaput imala Igrača kola (Roman Bezjak i Mario Gavranović), a Dinamo jednom (Armin Hodžić). Preostali put, prije dva tjedna, statistički najbolji je bio Cibalijin Frane Vitaić. Igrači Osijeka i Hajduka po šest su puta birani u Momčad kola, slijede Slaven Belupo (5), Lokomotiva (3) i Cibalia (1). Inter Zaprešić, Istra i RNK Split zasad još nisu imali igrače u Momčadi kola.

Vojnović na konstantno dobroj razini

Jedini igrač u HNL-u s tri dosadašnja izbora je Osijekov Aljoša Vojnović, koji očito igra na konstantno dobroj razini. Po dvaput su birani Eduardo, Sigali i Schildenfeld (Dinamo), Ristovski, Mišić, Gavranović i Bezjak (Rijeka), Šimić (Hajduk) i Štiglec (Slaven Belupo).

Sljedeći put pozabavit ćemo se malo više samim momčadima, odnosno pokušati odgonetnuti što nam dosadašnji brojevi govore o načinu i kvaliteti igre pojedinih klubova u ovoj sezoni. A sada evo i Momčadi kola za prošli vikend.

Momčad kola
Momčad kola Nikolina Lelak/Telegram

Eduardo, Dinamo (242)

Četiri obrane, tri presječena dodavanja ili centaršuta, bez pogreške u tom dijelu. Dovoljno za zbor.

Stefan Ristovski, Rijeka (243)

Četvrti u ligi proteklog vikenda po broju dobivenih duela (18, od 26), drugi ako računamo samo defenzivne (16/21), u top 10 na zemlji i u zraku. Sedam uspješnih startova (po čemu dijeli prvo mjesto), devet presječenih lopti, 85 posto točnosti u dodavanjima.

Lorenco Šimić, Hajduk (243)

Najuspješniji prošlog vikenda u ukupnim duelima (dobio ih je 23/26), kao i u defenzivnim i zračnim. 13 osvojenih lopti (drugi po tome u kolu), 89 posto točnih dodavanja.

Leonardo Sigali, Dinamo (236)

U top 10 po točnosti dodavanja, blizu i po dobivenim defenzivnim duelima, 10 osvojenih lopti (četvrti po tome u kolu).

Borna Barišić, Osijek (274)

Asistirao za gol; četvrti po broju uspješnih dodavanja u suparnički šesnaesterac i u top 10 po broju uspješnih driblinga, sedam presječenih dodavanja.

Mate Maleš, Rijeka (274)

Šesti po broju dobivenih duela (15/24), drugi po broju onih na zemlji (13/21), 87 posto točnih dodavanja, asistirao za gol.

Milovan Petrovikj, Osijek (255)

Treći po broju preciznih dodavanja (75, a 93 posto točnosti), u top 10 po broju dobivenih duela ukupno, osam presječenih dodavanja.

Josip Mišić, Rijeka (267)

Tri ključna dodavanja (više je imao samo suigrač Gavranović), peti po broju dobivenih duela, prvi vrhu lige po broju driblinga, startova i osvojenih lopti.

Aljoša Vojnović, Osijek (255)

U top 10 po broju dobivenih napadačkih i zračnih duela, asistirao za gol.

Mario Gavranović, Rijeka (296)

Pet udaraca na gol, od čega tri u okvir (više od svih prošlog vikenda), a jedan i u mrežu. Najviše ključnih dodavanja (četiri, od pet pokušanih), u top 10 po broju dobivenih napadačkih duela i uspješnih driblinga.

Florentin Matei, Rijeka (258)

Najviše dodavanja u suparnički kazneni prostor, tri ključna, drugi po broju uspješnih driblinga (6/7).