Iz HNS-a kažu da su prošli odlično (i da nas idući put nitko neće spasiti)

"Ovo nam svima mora biti jedna velika opomena", kaže Šukerov zamjenik

28.06.2015., Zagreb - Na stadionu Hrvatskog dragovoljca svecano je otvoreno 3. svjetsko nogometno natjecanje klubova dijaspore, u organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza i pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarovic. Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Suker. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Oduzet bod, dvije utakmice igranja pred praznim tribinama, novčana kazna od 100.000 eura i micanja Poljuda iz kruga domaćina utakmice hrvatske nogometne reprezentacije u ovom kvalifikacijskom ciklusu, kazna je koju je Europski nogometni savez odredio HNS-u zbog “slučaja svastika“.

Navedeno Hrvatsku ostavlja na prvom mjestu kvalifikacijske skupine H, sada s bodom više u odnosu na drugoplasiranu Italiju i tri više od Norveške koja je na trećemu mjestu. Utakmice koje očekuju sastav Nike Kovača su Azerbajdžan (gostovanje, 3. rujna), Norveška (gostovanje, 9. rujna), Bugarska (domaćinstvo, 10. listopada) i Malta (gostovanje, 13. listopada). Pruže li hrvatski nogometaši igre kao u dosadašnjem dijelu kvalifikacija odlazak u Francusku je ostvariv.

Nadali se ovakvoj odluci

A, da je moglo biti drugačije potvrdio je Indexu dopredsjednik i član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza Ante Kulušić:

”Nadali smo se ovakvoj odluci, međutim uvijek postoji strah. I sami znate kako su u Fifi i Uefi alergični na svaki oblik fašizma i šovinizma te usprkos činjenici da je Hrvatska nogometna sila, usprkos statusu kojeg imamo, nikad ne znate. Ipak, moram reći da nam svima ovo mora biti jedna velika opomena.”

14.12.2014., Knin - Ante Kulusic, saborski zastupnik Hrvatske demokratske zajednice i dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza.  Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Dodao je:

“Što da vam kažem, ova odluka Uefe pokazala je da ljudi koji su gnjusnim činom pokušali uništiti Hrvatsku nisu uspjeli u svojem prljavom naumu. Hrvatska će ići na Euro, a ti huligani neka se zamisle nad svojim životima.

Uključenje države

Kulušić je zaključio da je kazna koju je HNS dobio zapravo vrlo blaga, ali i upozorio da bi se država trebala više uključiti u brigu oko sporta i da nas u slučaju da se ponovno takvo što dogodi ‘nitko neće spasiti’:

“Nejasno mi je da se i dalje, nakon mjesec dana ne zna tko je ono napravio. Pa onda one snimke, koje su toliko mutne da se na njima gotovo ništa ne vidi. Neka mi netko objasni kako je to moguće. Što radi naš represivni aparat? Mislim da bi se država trebala više uključiti u ovu priču i zaštiti sport od kriminalaca. Pa više su sportaši učinili za ovu državu nego svi političari skupa. Poštujem pismo premijera Milanovića koje je poslao Platiniju, no smatram da je to premalo i prekasno. Jednostavno, država se treba puno više angažirati da nam pomogne u borbi protiv huliganizma. Danas smo prošli odlično, no ponovi li se nešto slično, mislim da nas nitko neće spasiti.”