UEFA danas odlučuje o kazni za kukasti križ na Poljudu, a mi vas podsjećamo na sve moguće rasplete

Svastika se pojavila na travnjaku tijekom utakmice s Italijom u Splitu

Kukasti križ na poljudskom stadionu
FOTO: AFP/AFP PHOTO

Uefina Disciplinska komisija danas odlučuje o kazni Hrvatskoj zbog kukastog križa na poljudskom stadionu tijekom kvalifikacijske utakmice između naše nacionalne momčadi i Italije u lipnju. Mnogo se nagađalo o tome kakva će ona biti, a prognoze su se kretale od novčane kazne, pa sve do izbacivanja Hrvatske s Europskog prvenstva.

Donosimo pregled raspleta sastanka Uefinog Disciplinskog odbora tj. mogućih kazni za Hrvatsku.

1. Neće se dogoditi ništa

Nema gotovo nikakvih šansi da iz Uefe poruče kako, unatoč službenoj žalbi talijanskog nogometnog saveza koja im je prstom uprla u taj dio travnjaka, nisu vidjeli ništa sporno. Posebno nakon kontinuiranih ispada hrvatskih navijača.

2. Drastična novčana kazna

Hrvatski nogometni savez već je platio milijunske iznose kazni zbog propusta u organizaciji utakmica ili ekscesa navijačkih skupina koja prate reprezentaciju. Nesumnjivo bi vrlo rado novčanim iznosom sanirali i ovu sramotu koja se dogodila u, a to je vrhunac apsurda, utakmici odrađivanja kazne igranja pred praznim tribinama koja je Savezu odrezana zbog rasističkih ispada dijela navijača tijekom utakmice protiv Norveške.

3. Oduzimanje bodova

Moglo bi se dogoditi i vjerojatnost za to je velika. Minus tri ili više bodova unazadilo bi Hrvatsku na ljestvici, ali ne i u potpunosti zatovorila vrata Eura jer Hrvatska suvereno vlada ljestvicom s dva boda više od drugoplasirane Italije i čak pet više od Norveške na trećemu mjestu. S još četiri utakmice do kraja i kvalitetom u svlačionici, dalo bi se nadoknaditi i kazna oduzimanja šest bodova.

4. Diskvalifikacija

12.06.2015., stadion Poljud, Split - Kvalifikacijska utakmica za odlazak na Europsko prvenstvo koje ce se odrzati 2016. godine u Francuskoj, skupina H, 6. kolo, Hrvatska - Italija. Mario Mandzukic. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Sav trud u kvalifikacijama mogao bi biti uzaludan odluči li se Uefa na ovaj potez što i nije nemoguće. Europska nogometna organizacija već je u više navrata izjavila da je potrebno iskorijeniti rasizam iz nogometa, a mi, zbog tribina, spadamo u skupinu recidivista koje se Michelu Platiniju, čelnom Uefinom čovjeku, definitivno ne gledaju na Euru.