Izbornik Čačić kaže da mu braniči predstavljaju najveći problem i ističe da što prije želi igrati u Splitu

Ante Čačić nada se odličnom rezultatu na Europskom prvenstvu 2016. godine

FOTO: PIXSELL

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Ante Čačić prokomentirao je situaciju u nacionalnoj momčadi Lijepe naše i kakve su ambicije u novoj godini u kojoj će se odigrati Europsko prvenstvo u Francuskoj, zemlji u kojoj je Hrvatska 1998. osvojila povijesnu broncu.

Srce u veznom redu

Situacija, barem s ozljedama, u reprezentaciji je dobra. “Većina kandidata su zdravi, igraju u vrhunskoj formi, u velikim klubovima, i to mi daje dodatnu nadu da ćemo Euro dočekati spremni. Naravno, govorimo o trenutnoj situaciji, koja se na proljeće može i promijeniti. Srce naše momčadi je vezni red, i oni prednjače. Od Rakitića, preko Modrića, Kovačića, Perišića, Badelja, do Brozovića… Svi igraju na najvišoj razini, i igraju dobro. Kad se njima pridodaju i dvojica mlađih, Pašalić i Halilović, jasno je da je vezni red najveća vrijednost i snaga naše reprezentacije.”

“Što se tiče napada, najviše je pokazao Nikola Kalinić, koji je napravio veliki iskorak, igra vrhunski nogomet i ima fenomenalnu polusezonu iza sebe. Veseli i što seMandžukić vraća u nekadašnju formu”, rekao je Čačić u intervjuu za 24sata. Zatim je otkrio koje pozicije smatra problematičnima.

Nikola Kalinić
Nikola Kalinić PIXSELL

“Recimo da imamo problema na bočnim pozicijama, pogotovo na lijevoj strani. Pivarić ima dobru sezonu, pokazao je kvalitetu i u Ligi prvaka, no drugi kandidati nisu imali ni potrebnu minutažu, ali ni formu, pogotovo Strinić, koji praktično nije ni igrao. Na desnoj strani je situacija nešto bolja, tu imamo iskusnog Srnu i Vrsaljka, koji je napredovao u Serie A, a najviše briga zadaju mi stoperi. Iako igra dobro, Lovren muku muči s ozljedama, Vida je solidan, ostali su daleko od onoga što bi nas zadovoljilo. Ćorluka ima taj svoj kroničan problem s tetivama, Schildenfeld nije odigrao niti jednu utakmicu ove jeseni, Jedvaj također…, Milović i Lešković igraju, ali igraju u HNL-u, u kome se ipak ne igra nogomet na razini onoga koji mi želimo prezentirati na Euru”, izjavio je.

`Reprezentacija bez navijača nema smisla`

Atmosfera koja okružuje reprezentaciju nije najbolja. To Čačić priznaje i objašnjava kakvo je stanje s navijačima. “Hrvatska nogometna reprezentacija bez navijača nema smisla, no krivo je tumačenje da mi nemamo navijače. Treba napraviti razliku između navijača, i onih koji rade probleme u Milanu, koji crtaju ‘svastiku’ na Poljudu… To nisu navijači. Pravi navijači podržavaju svoju reprezentaciju, i ne rade protiv nje i oni su i dalje uz nas, u to sam siguran. A ovi drugi su bruka, ne samo nogometa, nego i cijele države. Postoje civilizirani načini iskazivanja nezadovoljstva, a jedan od njih je i da se ne dolazi na utakmice reprezentacije koja te ne zanima iz ne znam kojeg razloga. Za ovo što neki rade, nema niti jedne riječi opravdanja”, rekao je.

Svastika na travnjaku na Poljudu
Svastika na travnjaku na Poljudu PIXSELL/PIXSELL

Posljednje vrijeme obilježili su sukobi na relaciji HNS-Split. Čačić ističe da on želi što prije igrati u tom gradu. “Neću ulaziti u način na koji Hajduk i HNS surađuju ili ne surađuju, ali činjenica je da je Hajduk jako bitan za hrvatski nogomet i jedan od najzaduženijih da stvara pozitivno ozračje. Dok sam ja izbornik, neće biti važno tko dolazi iz kojeg kluba, nego kako igra. Što je brže moguće treba stvoriti uvjete da naša reprezentacija može normalno igrati u svakom gradu u Hrvatskoj, pa tako i u Splitu. Split je, po meni, jako važan i smatram da bi što prije trebali u Splitu odigrati utakmicu”, izjavio je.

https://twitter.com/MelisaBeykoz/status/676169739392151552

Za kraj je Čačić rekao s kakvim ambicijama ulazi u novu godinu. “Po prirodi sam optimist, a forma i imena klubova u kojima igraju naši reprezentativci daju mi za pravo da to i budem. Dobili smo teške protivnike u grupi, no vjerujem u svoje igrače, vjerujem da možemo izaći iz sjene ‘Vatrenih’, koji su 1998. u Francuskoj ispisali najljepšu stranicu u knjizi povijesti našega nogometa. Mislim da smo dovoljno kvalitetni da ih nadmašimo, i ako budemo imali malo sreće, to ćemo i napraviti”, završio je.