Izgleda da su plivači, koji su prijavili da su opljačkani u Riju, sve izmislili jer su kasnili u karantenu iz izlaska

Conger i Bentz zadržani su u Brazilu kako bi porazgovarali s istražiteljima

American swimmers Gunnar Bentz (Lt) and Jack Conger (2nd-R) leave the police station at the Rio de Janeiro International Airport after being detained on the plane that would travel back to the US.  
Brazilian police arrested two US swimmers and a top International Olympic Committee official as scandal overshadowed the Rio Games and Usain Bolt's progress toward a new gold.  Jack Conger and Gunnar Bentz were taken off a flight leaving Rio de Janeiro by authorities investigating doubts over their claim to have been mugged. / AFP PHOTO / TASSO MARCELO
FOTO: AFP

Brazilska policija zaustavila je na aerodromu dva američka plivača koji su se upravo vraćali kući s Igara. Kako piše New York Times, vijest je potvrdio glasnogovornik američkog Olimpijskog odbora.

Kako se da naslutiti iz poteza brazilskih vlasti, izgleda da policija sumnja u njihove tvrdnje da ih je, dok su se vraćali u Olimpijsko selo napala naoružana banda.

Naime, osvajač zlatne medalje, Ryan Lochte, rekao je kako su u nedjelju on, Jack Conger, Gunnar Bentz i James Feigen opljačkani u taksiju dok su se, nakon kraćeg izlaska, vraćali u Olimpijsko selo nakon izlaska. Lochteu i Feigenu ranije je zabranjeno da napuste zemlju, ali je Lochte svejedno otputovao. Nisu izašli detalji zašto ga nitko nije zaustavio na granici.

Promjena detalja u iskazu o pljački

Vijest o pljačkanju četvorice sportaša obišla je svijet, a sama ideja da četvorica, poprilično robusnih olimpijaca budu opljačkana tijekom igara bila je sramotna za Brazil. Jer, između ostalog, naglašava činjenicu da se igre održavaju u gradu koji ima ozbiljne probleme s kriminalom. Pritom, tamošnje vlasti na to su posebno osjetljive.

Priča plivača, pritom, ima nekoliko rupa. Recimo, Lochte je u razgovoru za NBC promijenio nekoliko važnih detalja u svome iskazu. Nakon što je prethodno rekao da mu je napadač prislonio pištolj na čelo, Lochte je rekao kako je pištolj samo bio uperen njega.

Američki dužnosnici saznali za slučaj preko medija

Nešto ranije izjavio je kako su opljačkani nakon što je čovjek, koji se predstavio kao policijski dužnosnik, zaustavio njihov taksi. No, u istom razgovoru za NBC, Lochte je rekao kako se taksi zaustavio na benzinskoj crpki kako bi oni mogli otići na WC. Pa su ih napadači opljačkali dok su se vraćali prema taksiju.

Svoje nekonzistentne tvrdnje tijekom razgovora za NBC Lochte pripisuje traumi izazvanoj zbog stresa. Ovaj događaj bio je ujedno i mali test za Ameriku i Brazil čiji policijski dužnosnici već duže vrijeme surađuju zbog potencijalnih terorističkih prijetnji na Olimpijskim igrama. Kako sada stvari stoje, američki dužnosnici nisu znali da su njihovi plivači bili zaustavljeni prilikom ukrcavanja ni da su završili na ispitivanju.

John Kirby, glasnogovornik State Departmenta rekao je kako su za zaustavljanje plivača doznali iz medija. Nije im, tvrde, bila poznata ni informacija koliko su plivači držani na ispitivanju.