Izraelski jedriličari otkazali nastup u Maleziji jer su im organizatori zabranili nošenje državnih simbola

Lokalni organizatori su kazali da neće svirati izraelsku himnu

People learn to windsurf on a beach in Hong Kong on September 13, 2015. AFP PHOTO / DALE DE LA REY / AFP / DALE de la REY
FOTO: AFP

Izraelski jedriličarski savez (ISA) otkazao je nastup svojih jedriličara na dasci na Svjetskom prvenstvu mladih (od 27. prosinca do 3. siječnja) u znak protesta zbog uvjeta koje su dobili od organizatora i nakon što nisu dobili vize 24 sata prije planiranog odlaska u Maleziju.

Prema pisanju Jerusalem Posta, iz Saveza tvrde kako su im organizatori najavili da se neće moći natjecati pod svojom zastavom, da neće moći imati državne simbole na opremi i da, u slučaju osvajanja zlatne medalje, neće biti svirana himna Izraela.

Uvjeti dogovoreni prilikom kandidature

ISA je o svemu obavijestila World Sailing, svjetski jedriličarski savez i Međunarodni olimpijski odbor, a najavljene su i tužbe.

“World Sailing očekuje od organizatora natjecanja da dopusti nastup natjecatelja iz svih država i ovaj slučaj ozbiljno razmatra. Ta su očekivanja bila vrlo jasna još za vrijeme kandidature i potvrđeno je ugovorom,” kazao je Carlo Croce predsjednik World Sailinga.

 

 

Na natjecanju će nastupiti 430 jedriličara iz 80 zemalja. Izralski sportaši već su i ranije imali problema s dobivanjem viza u nekim državama, a u studenome je izraelska zastava bila zabranjena na džudaškom Grand Slamu u Abu Dhabiju (Ujedinjeni Arapski Emirati).