Jordanski princ službeno se (opet) kandidirao za predsjednika Fife, a suspendirani Platini gubi podršku

Bin Al Hussein bio je kandidat i lani, ali tada je izgubio od Blattera

UEFA chief  speaks during a UEFA press conference after the draw for the UEFA Europa League football group stage 2015/16 on August 28, 2015 in Monaco.
FOTO: AFP

Iako je to već dugo najavljivano, u četvrtak je potvrđeno da je jordanski princ Ali Bin Al Hussein podnio kandidaturu za novog predsjednika Fife koji će se izabrati na nadolazećem kongresu 26. veljače sljedeće godine, javio je ESPN. Osim njega, kandidaturu je podnio Chung Mong-joon i aktualni potpredsjednik Michel Platini. No, oni su od podnošenja kandidature upali u probleme koji bitno utječu na njihove izglede u tom izboru.

“Danas ujutro prince Ali Hussein službeno je podnio kandidaturu za predsjednika FIFA-e, u skladu s izbornim pravilima i statutima te organmizacije koji su na snazi”, stoji u službenom priopćenju u kojem, međutim, nisu navedena imena pet federacija koje princu pružaju potporu u kandidaturi.

“Iz poštovanja prema nacionalnim federacijama koje podržavaju njegovu kandidaturu, princ je odlučio njima ostaviti da same odluče kako će i kada to objelodaniti”, dodaje se u priopćenju.

Mong-joona je Etička komisija Fife suspendirala na šest godina i time ga potpuno izbacila iz utrke, a Platinija je isti odbor suspendirao na 90 dana, što znači da će moći sudjelovati na izborima, ali navodno je izgubio dobar dio podrške.

BBC javlja da je postalo upitno hoće li visoki dužnosnici više nacionalnih saveza dati podršku Platiniju na izborima. Njihovu podršku Francuz će dobiti samo ako se razjasne okolnosti oko isplate dva milijuna švicarskih franaka koje mu je Sepp Blatter, također suspendirani predsjednik Fife, uplatio 2011. godine. Ta transakcija jedan je od glavnih razloga zašto su Platini i Blatter suspendirani, a očito će imati veliki utjecaj na nadolazeće predstojeće izbor.

Podsjetimo, jordanski princ Ali Bin Al Hussein trenutno je jedini nesuspendirani kandidat za predsjednika Fife, a to će mu biti drugi put da sudjeluje u izborima. Prvi put se kandidirao prošle godine, a tada je izgubio od Blattera. Zadnji rok za predaju kandidatura je 26. listopada.