Još jedno zlato za Hrvatsku, Fantela i Marenić olimpijski su pobjednici

Hrvatski jedriličari uspješno su završili i zadnju dionicu

Croatia's Sime Fantela and Croatia's Igor Marenic compete in the 470 Men sailing class on Guanabara Bay  in Rio de Janerio during the Rio 2016 Olympic Games on August 11, 2016. / AFP PHOTO / WILLIAM WEST
FOTO: AFP/AFP

Hrvatski jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić osvojili su naslov olimpijskih pobjednika u jedrenju u klasi 470 u Rio de Janeiru, 30-godišnjaci iz zadarskog kluba Sv. Krševan fantastično su odradili regatu u zaljevu Guanabara i do uspjeha karijere stigli sa 15 bodova ispred srebrnih Australaca Mathewa Belchera i Willa Ryana, odnosno brončanih Grka Panagiotisa Mantisa i Pavlosa Kagialisa.

Fantela i Marenić su na svojim trećim OI okrunili višegodišnji rad prvom olimpijskom medaljom, nakon devetog mjesta u Pekingu 2008. i šestog u Londonu 2012. Njih dvojica godinama su u samom svjetskom vrhu, imaju šest medalja sa svjetskih prvenstava uključujući i zlato iz 2009., dok su na posljednja dva SP bili srebrni, a u karijeri su i tri puta osvajali europska zlata.

Suverena pobjeda

Uoči plova za odličja Fantela i Marenić imali su 11 bodova prednosti u odnosu na Grke Panagiotisa Mantisa i Pavlosa Kagialisa, odnosno 13 bodova više od trećih Australaca Mathewa Belchera i Willa Ryana, te su se u završnom plovu stalno držali ispred tih jedinih konkurenata za zlato i mirno ušli u cilj kao osmi, dok su Australci završili kao deveti, a Grci 10.

Australska i grčka posada ustvari su se koncentrirale na međusobnu borbu za srebro pomireni kako ne mogu ugroziti zlato hrvatskog dvojca.U 11 plovova u Rio de Janeiru najslabiji ulaz Fantele i Marenića bio je osmo mjesto i stoga ne čudi velika razlika u odnosu na konkurenciju.

Ovo je šesta medalja za hrvatske sportaše u Riju, a četvrto zlato, nakon trijumfa Josipa Glasnovića u trapu, braće Martina i Valenta Sinkovića u dvojcu na pariće i Sandre Perković u disku. Usto su još Damir Martin u veslačkom samcu i Tonči Stipanović u klasi Laser osvojili srebra, a medalje su osigurali i boksač Filip Hrgović u plasmanom u polufinale superteške kategorije, te vaterpolisti koji su ušli u finale.