Kranjčaru se ne priča o povratku u reprezentaciju, ali je rekao sve o svom dolasku u klub velikog Pelea

Nekadašnji igrač Dinama i Hajduka prošlog je tjedna potpisao za NY Cosmos

02.07.2012., Interalpen Hotel Tyrol,Telfs, Innsbruck, Austrija - Niko Kranjcar, novo pojacanje Dinamo Kijeva na pripremama kluba. 
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Bivši hrvatski reprezentativac Niko Kranjčar pomalo je iznenadio javnost kada je prošlog tjedna potpisao za New York Cosmos, člana NASL-a, lige drugog ranga nogometa u Sjedinjenim Američkim Državama.

U klub kojeg je proslavio veliki Brazilac Pele, Kranjčar je stigao nakon telefonskog poziva obiteljskog prijatelja Jérômea de Bontina, bivšeg generalnog direktora New York Red Bullsa, koji Niku poznaje od njegove osme godine. Poslije toga počeo je trenirati s Cosmosima.

Imao i druge ponude

Kako piše britanski Telegraph, imao je Kranjčar i druge ponude, iz Francuske, Kine i Katara, no odlučio se za Cosmos. Prije nego što je potpisao ugovor trenirao je par tjedana s njima te su u klubu bili jako zadovoljni kada su vidjeli koliko je dobar. Kranjčar će tamo ostati ljeta, a cilj mu je vratiti se u formu jer nije odigrao cijelu utakmicu od veljače prošle godine.

“Došao sam tu samo trenirati. Svi u Europi su znali da nisam igrao šest ili sedam mjeseci. U Ukrajini je bila zimska pauza, a krajem siječnja odlučio sam raskinuti ugovor s Dinamom iz Kijeva. Mislio sam da je to najbolje za moju karijeru kao i pripremiti se najbolje što mogu. Vidio sam da u SAD-u sezona počinje u ožujku tako da samo pomislio kako bi moglo biti klubova s kojima se mogu pripremati u predsezoni, što je bilo važno pri donošenju odluke”, rekao je Kranjčar za Telegraph.

Pomogao mu

“Jerome de Bontin, kojeg poznajem od vremena dok sam živio u Austriji, povezao me s Cosmosima te sam iskoristio tu priliku. Da sam otišao u Englesku mislim da ludi ne bi imali vremena čekati da budem spreman pogotovo jer mjesec i pol dana nisam trenira, a od svibnja nisam odigrao utakmicu. Ovo je bilo najbolje rješenje za mane”, dodao je.

Čovjek koji je pomogao Niki oko ovog transfera dugogodišnji je prijatelj njegova oca Zlatka Kranjčara. Upoznali su se do su im djeca zajedno išla u školu u Beču, a obitelji su ostale bliske i nakon toga.

Dobar izbor

“Već sam neko vrijeme razmišljao kako bi SAD bio dobar izbor za Niku. Kada je napustio Kijev rekao sam mu da bi trebao razmisliti o dolasku ovdje u siječnju, jer bi mu to dalo dovoljno vremena kako bi se spremio i na ljeto se vratio u Europu. Predsjednik Cosmosa je moj dobar prijatelj i kontaktirao sam ga oko Nike. Brzo mi je dogovorio. Uvjeren sam da će mu ovdje biti dobro”, kazao je De Bontin .

Sam Kranjčar priznao je da nije puno pratio nogomet u SAD-u te da je bio iznenađen kvalitetom igrača u klubu.

Meeting with Niko Kranjčar In NYC

Gepostet von Marko Mario Ančić am Mittwoch, 23. März 2016

Iznenađen kvalitetom

“Želio sam pronaći klub s kvalitetnim igračima i bio sam iznenađen jer jer su standardi puno veći nego što sam očekivao. Klub je poput obitelji, svi se slažu i tjeraju jedni druge prema naprijed. Stvarno je zdrava atmosfera”, rekao je bivši igrač Dinama i Hajduka te se osvrnuo na budućnost.

“Na ljeto ćemo sjesti i razgovarati o tome. ovo mi je dobra prilika za povratak u formu, a nadam se da ću pomoći klubu kako bi ‘pobijedili u što više utakmica. Moj je najveći cilj vratiti se u ritam utakmica. Previše sam vremena proveo ne igrajući pa želim opet biti spreman kako bi zaigrao na najvišoj razini”, rekao je Kranjčar.

Povratak u reprezentaciju

Za kraj je poručio kako se ne vidi u reprezentaciji u skorije vrijeme.

“Jako sam daleko od povratka u reprezentaciju, ta tema nije uopće nešto o čemu treba razgovarati”, završio je Niko.

Čovjek koji ga je isporučio Cosmosima za kraj je zaključio kako bi Kranjčar mogao biti najbolji nogometaš u SAD-u.

“On je poseban talent”, poručio je De Bontin.