Legendarni brazilski kapetan traži da se Neymaru oduzme vrpca jer nije rođeni vođa

Cafu smatra da je Neymar ogroman talent, ali i da mu nedostaje karakteristika vođe

TO GO WITH AFP STORY BY NATALIA RAMOS
Former Brazilian national football team captain Cafu holds a replica of the FIFA World Cup trophy during an interview with AFP at his home in Barueri, metropolitan area of Sao Paulo, Brazil on May 29, 2014. AFP PHOTO / NELSON ALMEIDA
FOTO: AFP

Velik je broj onih koji spočitavaju Neymarovu razigranost na travnjaku optužujući ga pritom za sebičnost, omalovažavanja suparnika i stavljanje sebe u prvi plan ispred korisnosti za suigrače i momčad. Pritom je otprilike i jednako velik broj onih koji bi sa loptom željeli napraviti sve što napadač Barcelone i brazilske nogometne reprezentacije može, pa je dio kritika moguće opisati i ljubomorom upućenom u smjeru 23-godišnjeg igrača.

Ipak, kada jedna istinska nogometna legenda kaže da Neymar ne zaslužuje kapetansku vrpcu i izabranoj momčadi Brazila, onda to ima svoju težinu. A upravo je to izjavio Cafu, nekadašnji brazilski kapetan, jedini igrač koji je nastupio u finalima triju svjetskih prvenstava okitivši se pritom dvama naslovima. Nekadašnji branič Rome i Milana, rekorder po broju nastupa za Brazil (142) i po broju odigranih utakmica za tu reprezentaciju na svjetskim prvenstvima (21) divi se Naymaru kao igraču, ali smatra da je vrpca oko njegove ruke nešto nezasluženo.

Brazilian striker Neymar (R) gives the thumb up next to Brazilian football star Cafu during the Preliminary Draw for the 2014 FIFA World Cup Brazil, on July 30, 2011, at the Marina da Gloria, in Rio de Janeiro, Brazil.    AFP PHOTO / EVARISTO SA

Treba ga pustiti da igra

“On nije rođeni vođa. On mora igrati nogomet i pritom se zabavljati loptom, njega treba pustiti da igra”, izjavio je Cafu dodavši da njegove riječe ne treba smatrati kritikom i da mnoge svjetske zvijezde nisu bili kapetani svojih reprezentacija.

https://www.youtube.com/watch?v=DZlVChHjig4

“On je iznimno važan, on je naš razigravač neospornih tehničkih mogućnosti i idol. Posljednjih desetak godina nisam vidio igrača poput njega”, zaključio je Cafu.