Liverpool i Manchester United danas igraju derbi, a ovdje se prisjetite pet njihovih sjajnih utakmica iz prošlosti

Ovi susreti u pravilu nude pogotke i atraktivne poteze. Podsjetite se nekih

Manchester United's Eric Cantona (l)  takes the ball around Liverpool's John Scales during the first half of the FA Cup Final at Wembley Stadium 11 May. Cantona scored the only goal to win the final for his team.
            AFP PHOTO / AFP / PA/Sean DEMPSEY / ELECTRONIC IMAGE
FOTO: AFP

Utakmicom Liverpoola i Manchester Uniteda neće se samo produbiti veliko rivalstvo ovih dvaju klubova, nastavit će se i trenersko nadmetanje Louisa van Gaala, stratega Manchester Uniteda, i Jürgena Kloppa, menadžera domaćina ovog ogleda.

Četiri su se puta susreli kroz utakmice u Njemačkoj gdje je Van Gaal vodio sastav minhenskog Bayerna, a Jürgen Klopp onaj dortmundske Borussije. S posebnom neugodom sjetit će se Nizozemac njihova posljednja sučeljavanja u kojem je, u veljači 2011., Borussia slavila 3-1 na gostovanju što im je bila prva pobjeda na strani nakon gotovo dvadeset godina. Bila je to i jedna od posljednjih utakmica Van Gaala na Bayernovoj klupi, a slično mu se prognozira naudi li mu Klopp i ove nedjelje.

Ono što hrabri navijači Uniteda jest podatak o osam pobjeda u posljednjih deset međusobnih ogleda ovih klubova, a ovdje se možete prisjetiti pet koje neki smatraju vrijednim isticanja kroz njihova sučeljavanja od osnutka Premier lige:

1. Prvi ogled

Igran je u listopadu 1992. godine i završio remijem 2-2. Liverpool je imao dva gola prednosti ostvarena preko Dona Hutchinsona i Iana Rusha, kojem je to bio 287. gol za klub. Poništeni su oni sjajnim udarcima Marka Hughesa.

2. Liverpoolov veliki povratak

Steve Bruce, Ryan Giggs i Denis Irwin u prvih su pola sata utakmice osigurali Manchester Unitedu lijepu prednost, no nedovoljnu za pobjedu. Nigel Clough stigao je do odmora smanjiti rezultat na 2-3, a bod domaćinima tog siječanjskog ogleda 1994. donio je Neil Ruddock.

3. Novi zanimljivi remi

Godinu dana kasnije novi pamtljivi remi. Obilježen je on povratkom Erica Cantone nakon osam utakmica suspenzije zbog onog poznatog ‘kung fu’ udarca sa Selhurst Parka.

I odmah je ostavio trag, prvo asistencijom za Nickyja Butta odmah na otvaranju utakmice, a potom i za konačnih 2-2 s bijele točke. Između ovih, pogotke za Liverpool, i to krasne, postigao je Robbie Fowler.

https://www.youtube.com/watch?v=l8v08SP0Lnc

4. Carragherovi autogolovi

Jamie Carragher je bio sjajan branič, no ovu utakmicu obilježio je s dva pogotka u vlastitu mrežu. Za United je još zabio Andy Cole, dok su Liverpoolovi strijelci u pravu mrežu bili Sami Hyppia i Patrick Berger. Utakmica igrana u rujnu 1999. završila je gostujućom pobjedom Manchestera 3-2.

https://www.youtube.com/watch?v=Rd1rHHpeQmw

5. Liverpoolovo uvjerljivo slavlje

Pod vodstvom Rafaela Beniteza s klupe, a Stevena Gerrarda i Fernanda Torresa s travnjaka slavio je Liverpool 4-1 gostujuću pobjedu u ožujku 2009., nadoknadivši rezultatski manjak nakon jedanaesterca Cristiana Ronalda. Crveni karton na toj utakmici dobio je Nemanja Vidić koji je loše reagirao i kod prvog gola domaćina nakon čega su sjajne golove upisali Fabio Aurelio i Andrea Dossena.