Liverpool pod Kloppom doživljava renesansu i navijači govore o naslovu. Ovdje su razlozi zašto je tome tako

Liverpool je u sjajnoj seriji od sedam pobjeda u posljednjih osam utakmica

Liverpool's German manager Jurgen Klopp applauds, on the pitch after the English Premier League football match between Liverpool and Swansea City at the Anfield stadium in Liverpool, north-west England on November 29, 2015. Liverpool won the game 1-0.  AFP PHOTO / PAUL ELLIS

RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. / AFP / PAUL ELLIS
FOTO: AFP

Jürgen Klopp već neko vrijeme stanuje u Liverpoolu u koji je stigao uz velika očekivanja navijačkog puka priklonjenog bojama kluba. I za sada ih sjajni njemački trener ispunjava u potpunosti i to na sjajan način.

Ukupno jedanaest utakmica odradili su nogometaši kluba s Anfielda pod vodstvom bivšeg trenera dortmundske Borussije i nakon upoznavanja kroz tri uvodna remija uslijedila je serija od sedam pobjeda u osam posljednjih utakmica kroz sva natjecanja. Dovoljno dobar niz da apetiti navijača kluba porastu i da se počne govoriti o naslovu prvaka.

“Nešto malo o nogometu znamo, radimo u fantastičnom kluba i volimo ga. Da ga ne volimo sigurno ne bismo ovdje bili, u Liverpool se sigurno ne dolazi zbog vremena”, zadovoljan je i sam Klopp koji je u srijedu u pobjedi 6-1 protiv Southamptona u četvrtfinalu Liga kupa vratio sustav 4-3-1-2 nakon niza utakmica u kojima je momčad igrala u formaciji 4-2-3-1, odnosno jednim istaknutim naapdačem.

Evo što je još Klopp napravio u razdoblju od sjedanja na klupu Liverpoola i čemu se navijači mogu nadati.

1. Očekivani presing

Volio ga je Klopp u Dortmundu a prenio i u Liverpool već u svojoj prvoj utakmici protiv Tottenhama. Njegov je utjecaj na način igranja sastava bio trenutačan i igrači su vrlo brzo pronašli dodatnu energiju i strast koju nisu ispoljavali u vremenu njegova prethodnika Brendana Rodgersa.

2. Coutinho je ponovno aktivan

Iako mu je minutaža i prije bila značajna, sjajni je brazilski veznjak Coutinho bio pomalo izgubljen u utakmicama pod Rodgersovim vodstvom. Klopp ga je ‘pronašao’, započeo ga koristiti u sredini terena potom i prekomandirao na lijevu stranu i dobio igrača koji radi razliku. Vidjelo se to posebno u derbijima protiv Chelseaja i Manchester Cityja u kojima je Liverpool slavio a od 23-godišnjeg nogometaša dobio tri gola i asistenciju u njima.

3. Firmino se nameće

Čini se napokon spremnim dokazati da je igrač za Liverpool i Kloppu, koji ga naziva “kompletnim ofenzivnim igračem”, preostaje tek odlučiti na kojoj ga poziciji koristiti. Može biti desetka a može napraviti i nered u suparničkim redovima s pozicije drugog napadača i kroz prodore s desne strane. Protiv Cityja je kreirao dva i zabio jedan gol, bio ključan u uspjesima protiv Rubina i Chelseaja, a protiv Bournemoutha proglašen igračem utakmice.

4. Daniel Sturridge još nije razlog za sreću

To da Sturridge zna postići pogodak nije ni novost ni iznenađenje, a to što je u srijedu navečer postigao dva nije poseban razlog za neku sreću. Jer Sturridgeovi učinici mogu biti popraćeni zadovoljstvom samo kada će dolaziti u kontinuitetu a on ga već dulje vrijeme nema. Uopće nije upitno da zajedno s jednako tako u potpunosti spremnim Christianom Bentekeom ovaj dvojac može golovima pomoći Liverpoolu da ostvari visok plasman. Samo, njihovu spremnost, a posebice se to odnosi na Sturridgea, treba održati netaknutom kroz dulji niz susreta.

5. Što se može popraviti

Mjesta za napredak ima a srce obrane svakako je jedno od njih. Reakcije zadnjeg reda momčadi znaju frustrirati a posebice u trenucima prekida igre. Također, često se zna apostrofirati problem u igri na domaćem travnajku na koji suparnici stižu s mislim pretežno usmjerenima na obranu.

6. Na kojem mjestu mogu završiti

Počelo se pričati o osvajanju naslova engleskih prvaka što je Klopp odmah odbacio kao ideju. Borba za vrh je opcija, mjesto među onima koji će u Ligu prvaka moguće ostvaranje, ali ukupan naslov u ovome trenutku za njega nije realnost. Ipak, treba znati da vodeći Manchester City pokazuje znakove kiksanja i da se cijela situacija može iskoristiti. No, u ovome trenutku šest bodova razlike do prvog mjesta ljestvice, koliko je između Liverpoola i Cityja, popunjava još nekoliko klubova koji ciljaju visoko. Uostalom, Kloppova je momčad na tek šestom mjestu, no sama činjenica da se o tome razmišlja pokazuje što je njemački strateg već napravio na Anfieldu.