Lovren je prošao put od tragičara do heroja Anfielda, a sad je uvjeren da može biti vođa slavnog Liverpoola

Liverpool igra s Villarrealom, a Lovren je uvjeren da redsi mogu do trofeja

FOTO: AFP

Ovaj tjedan igraju se prve polufinalne utakmice Europske lige, Villarreal – Liverpool i Šahtar – Sevilla, ali mnogi su još pod dojmom fenomenalnog preokreta ‘redsa’ protiv dortmundske Borussije na Anfieldu. Dejan Lovren je u sudačkoj nadonkadi bio strijelac pogotka koji je navijače Liverpoola bacio u trans. Hrvatski reprezentativac glavom je pogodio na ubačaj Davida Milnera za 4:3 i prolaz Kloppove momčadi u poluzavršnicu.
Uoči dvoboja protiv Villarreala, Lovren je dao veliki intervju za Sunday Times. Mediji i dalje žele čuti priču Liverpoolova heroja.

‘Sad ili nikad’

“Dok je lopta bila u zraku, pomislio sam ‘to je taj trenutak’. Rekao sam si ‘sad ili nikad'”, kazao je Lovren.

Cijela njegova karijera u Liverpoolu stala je u taj trenutak. Prije samo 21 mjesec, hrvatski reprezentativac bio je tragičar momčadi, promašivši ključni jedanaesterac protiv Bilićevog Beşiktaşa, također u Europskoj ligi.

Sve se okrenulo protiv Borussije. Nakon što je zatresao Weidenfellerovu mrežu i potrčao prema navijačima, Lovrenu su se miješali osjećaji.

“Teško je to opisati. Emocije, ljutnja, snaga, olakšanje. Sve mi se pomiješalo u jednom trenutku, zbog svega što mi se događalo posljednjih mjeseci, posljednjih godina”, kazao je Lovren i pojasnio:

“Želio sam napraviti nešto posebno i navijačima, reći ‘oprostite’, za početak”.

Lovren je danas, napokon, prihvaćen na Kopu.

‘Najbolji trenutak karijere’

“Takav trenutak treba svakom igraču. Bio sam toliko ponosan i nabrijan. Kao da sam želio reći: ‘Da, to sam ja, to je pravi Dejan, igrač koji se bori do kraja, koji nikada ne odustaje. Osjećam se napokon povezan s navijačima”, dodao je Lovren.

“Jedan od najboljih dana u mom životu bio je kad sam potpisao za Liverpool, ali ovaj gol je definitivno najbolji trenutak moje karijere”, istaknuo je branič ‘redsa’.

Put do Liverpoola vodio ga je kao izbjeglicu iz BiH preko Njemačke, do zagrebačkog Dinama, posudbe u Interu, povratka u Maksimir, prvog inozemnog transfera u Lyon, zatim dolaska na Otok, u Southampton i naposljetku, dolaska na Anfield.

Proigrao dolaskom Kloppa

Lovren je proigrao dolaskom Jürgena Kloppa.

“Nikad nisam prestao vjerovati u sebe. Kad imam samopouzdanja, mogu sve učiniti”, kazao je novi ljubimac navijača Liverpoola, igrač o kojemu će pričati generacije.

Lovren se prisjetio trenutaka kad je stigao iz Southamptona u srpnju 2014., a Liverpool je za njega platio odštetu od 20 milijuna funti.

“Znao sam da su očekivanja velika, razumijem da većina ljudi nema strpljenja. No, u životu je ono potrebno. Ništa ne dolazi preko noći”, pojasnio je Lovren.

Želio se odmah dokazati, ali nije bilo lako, dobre igre bile su rijetke dok je tadašnji trener Brendan Rodgers pokušavao uigrati novu obranu ‘redsa’.

Ozljede i pogreška protiv West Hama

Početak ove sezone obilježile su mu ozljede i velika pogreška protiv West Hama.

“Želio sam se sakriti pod stol od srama”, prisjetio se Lovren teških trenutaka.

No, gol protiv Borussije izbrisao je sve sumnje. A jedan je navijač nakon velike pobjede odlučio svog sina nazvati Dejan.

“Da, čuo sam. To su stvari zbog kojih igrate nogomet, želite navijače učiniti sretnima i ponosnima”. dodao je 26-godišnji hrvatski branič ne skrivajući koliko je dolazak Kloppa promijenio njegovu karijeru.

‘Klopp nas je uvjerio da možemo sve’

“Iz mene izvlači sve, radim bolje, dajem više. U klub je donio strahovito pozitivnu energiju. Ne govori mi ništa posebno, ali osjećam trenerovo povjerenje. Zato i dajem sve što mogu. Njegova moć je u tome da igrače može uvjeriti kako sve možemo, da nikad ne prestajemo vjerovati u pozitivan ishod. Uz to, sjajan je taktičar, veliki znalac. U sedam sezona s Borussijom osvojio je sve, bio i u finalu Lige prvaka. Ti uspjesi nisu slučajni”, pojasnio je Lovren otkrivši tajnu preporoda u svojoj igri.

https://www.youtube.com/watch?v=h_Xq6M9OK9I

‘Zabit ću opet!’

“Nikad nisam prestao vjerovati u sebe, znam svoje kvalitete. Nisam bio zaboravio igrati nogomet, ali ranije nisam osjećao takvo samopouzdanje. Sad je sve drugačije, osjećam povjerenje trenera, suigrača, kluba i navijača, posebno navijača. Samo nek’ mi kažu što žele, nema problema, zabit ću opet”, raspoložen je Lovren.

Slijede mu novi izazovi. Liverpoolova obrana ostala je bez suspendiranog Mamadoua Sakha, francuski branič uzimao je sredstvo za mršavljenje u kojemu su bile nedozvoljene supstance. Ovog četvrtka, Liverpool igra prvu polufinalnu utakmicu protiv Villarreala u gostima.

‘Znam da možemo do finala’

“Namučili smo se da prođemo Borussiju, bilo bi šteta to pokvariti. Villarreal je dobra momčad, četvrta u španjolskom prvenstvu. No, kad vidim kako smo izbacili Dortmund, koji je jedna od najboljih momčadi u Europi, znam da možemo do finala”, uvjeren je Lovren koji želi što dulje igrati na Anfieldu i osvajati trofeje.

“Želim ostaviti trag ovdje, želim da su navijači ponosni i da mogu reći ‘to je bio Dejan, on je igrao na nas. Želim da me navijači pamte kao voću. Još sam uvijek mlad, ali rođen sam biti vođa”, zaključio je Lovren.

https://www.youtube.com/watch?v=-ddVK4feX2Q