Prekinut niz Liverpoola, novi rekord Villarreala i još neke zanimljivosti iz večeri Europske lige

Villarreal je prošao dalje svaki put kad je slavio u prvoj utakmici

Liverpool's Croatian defender Dejan Lovren (R) vies with Villarreal's Congolese forward Cedric Bakambu during the UEFA Europa League semifinals first leg football match Villarreal CF vs Liverpool FC at El Madrigal stadium in Vila-real on April 28, 2016. / AFP PHOTO / JOSE JORDAN
FOTO: AFP

Odigrane su prve utakmice polufinala Europske lige, a jedini prednost pred uzvrat imaju nogometaši Villarreala koji su pred svojim navijačima pobijedili Liverpool s 1-0. Šahtar je u Lavovu protiv protiv branitelja naslova Seville odigrao neodlučeno 2-2.

U Ukrajini su gosti poveli već u šestoj minuti preko Vitola. Šahtar je preokrenuo golovima Marlosa i Tarasa Stepanenka, a za konačnih je 2-2 s bijele točke zabio Kevin Gameiro u 82. minuti. U Španjolskoj je Villarreal do pobjede stigao u drugoj minuti sudačke nadoknade kada je strijelac bio Adrian Lopez. Uzvrati se igraju već sljedeći tjedan, a ovo je nekoliko zanimljivosti nakon prvih utakmica.

1. Prekinuta serija Liverpoola

Redsi su do četvrtka bili neporaženi u Europskoj ligi ove sezone. Navijači su se nadali ponavljanju sezone 1983/84 kada je Liverpool bez poraza osvojio Kup prvaka, ali reprize neće biti. No, momčad Jürgena Kloppa, za koju je naš Dejan Lovren odigrao svih 90 minuta, i dalje može do trofeja i izravnog plasman u Ligu prvaka.

Zanimljivo je i da je ovo Liverpoolu četvrti poraz u posljednjih pet okršaja protiv španjolskih klubova. No, isto tako, Redsi su prošli sedam od deset puta kada su u nokaut-fazi igrali protiv Španjolaca. Također, Liverpool je dosad 13 puta gubio prvu utakmicu u gostima s 0-1, ali je osam puta prošao.

2. Novi rekord Villarreala

Villarreal je neporažen u 12 uzastopnih europskih utakmica, što je novi klupski rekord. Ta je serija nastavljena, a prekinuta je ona negativna koja govori da je Žuta podmornica bila bez pobjede u posljednjih deset dvoboja protiv engleskih klubova. Navijače Villarreala može hrabriti još jedan podatak: njihov je klub dosad prošao dalje svaki put kad je slavio u prvoj utakmici (21/21).

Dodajmo ovome i da je strijelca Lopeza proigrao Denis Suarez kojem je to sedma ovosezonska asistencija u Europskoj ligi. Nitko drugi ih nema više od pet.

3. Sevilla prema trećem finalu u nizu

U oba slučaja kada je u prvoj utakmici Kupa UEFA/Europske lige odigrala 2-2, Sevilla je prošla dalje. Dogodilo joj se to i protiv Šahtara u sezoni 2006/07. Tada su Andalužani u prvoj utakmici osmine finala pred svojim navijačima odigrali 2-2, a u uzvratu su poslije produžetka prošli dalje i na kraju osvojili naslov.

Pomalo nevjerojatno zvuči podatak da je Sevilla ove sezone, kad se pogledaju sva natjecanja, samo četiri puta slavila u gostima, od toga tri puta u Kupu kralja. Nije joj to uspjelo ni protiv Šahtara za koji je cijelu utakmicu odigrao naš Darijo Srna, dok je Eduardo ušao u sudačkoj nadoknadi. Spomenimo i da je ovo prvi put da je Sevilla u aktualnoj sezoni primila više od jednog gola u u dvoboju Europske lige.

4. Sjajni Gameiro

Bivši napadač PSG-a Kevin Gameiro uživa u fantastičnoj sezoni u dresu Seville. Računajući sva natjecanja, postigao je 26 pogodaka. U Europskoj je ligi kroz cijelu karijeru 14 puta bio strijelac i na petom mjestu vječne ljestvice se izjednačio s Jonathanom Sorianom i Driesom Mertensom.