Malo smo analizirali i čini nam se da će finale igrati Juventus i Bayern

Za finale Lige prvaka borit će se Real i Juventus te Barcelona i Bayern

A UEFA logistics employee brings the UEFA Champions League trophy on stage prior to the draw for the UEFA Champions League semi-final football matches at the UEFA headquarters in Nyon on April 24, 2015. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
FOTO: AFP/AFP

U petak je održan ždrijeb polufinalnih parova Lige prvaka, nakon kojeg je poznato da će se za ulazak u finale boriti Real Madrid i Juventus te Barcelona i Bayern. Nakon ždrijeba pojavile su se mnoge prognoze, a ako sudimo po povijesti prethodnih okršaja između tih klubova u prošlim polufinalima, u ovosezonskom finalu trebali bismo gledati Juventus i Bayern.

Real uspješniji, ali ne u nokaut fazi Lige prvaka

U prethodnim dvobojima Real Madrida i Juventusa španjolski klub slavio je osam puta, a talijanski sedam. Prvi susret tih momčadi odigran je davne 1962. godine u četvrtfinalu Kupu prvaka, a Real je bio uspješniji, ali Kraljevskom klubu nije bilo lako. Naime, nakon što je svaka momčad slavila s po 1-0, Real je pobijedio u majstorici i plasirao se u polufinale.

Posljednji susret Juvea i Reala u Ligi prvaka bio je prošle sezone kada su bili u istoj grupi, a jedan od dva susreta završen je remijem, a drugi pobjedom španjolskog kluba.

Zadnja utakmica između Juventusa i Reala u kasnijoj fazi natjecanja bila je baš u zadnjem polufinalu Lige prvaka u koji se uspio plasirati talijanski klub, prije 12 godina, a Stara dama je tada bila bolja i prošla u finale koje je kasnije izgubila.

Unatoč tome što u povijesti međusobnih okršaja ima više pobjeda od Juventusa, Real Madrid je neuspješniji u nokaut fazi Lige prvaka od Talijana. Naime, jedini put kada je pobijedio u toj fazi natjecanja bilo je 1998. godine u finalu kada su osvojili Ligu prvaka.

Bayern ponizio Barcelonu u zadnjem susretu

Prethodni okršaji Bayerna i Barcelone u Ligi prvaka govore nam da su te momčadi u europskim natjecanjima dosad susrele osam puta i da je Bayern mnogo uspješniji.

Kada se analizira taj par, nemoguće je ne spomenuti zadnji okršaj između Barcelone i Bayerna u polufinalu Lige prvaka, u kojem je njemački klub uvjerljivo slavio i sa 7-0 plasirao se u finale Lige prvaka, koju je potom i osvojio.

Također, može se istaknuti i 1996. godina kada je u polufinalu Kupa UEFA Bayern također izbacio Katalonce, ali sva povijest i priče padaju u vodu kad na teren istrče ponajveće zvijeze svjetskog nogometa, kakvih ima mnogo u momčadima Bayerna i Barcelone.

Dvoboj Bayerna i Barcelone bit će zanimljiv i zbog povratka Pepa Guardiole, sadašnjeg trenera Bayerna, a bivšeg Barcelone, na Camp Nou. On je za svog boravka u Barceloni osvojio pregršt trofeja i rušio rekorde, a sad je na najboljem putu da učini isto i u Bayernu.