Na ovogodišnjim Olimpijskim igrama najstariji sportaš mogao bi imati čak 74 godine

Japanac Hoketsu mogao bi postati najstariji sportaš u povijesti Olimpijskih igara

Japan'son Whisper salutes spectators after competing in the Dressage preliminaries of the London 2012 Olympic Games at the equestrian venue in Greenwich Park, London, on August 2, 2012.  / AFP / JOHN MACDOUGALL
FOTO: AFP

Japan bi mogao 2016. godine postati zemlja koja je dala najstarijeg olimpijca na Olimpijskim igrama. Ime potencijalnog kadidata je Hiroshi Hoketsu i on je 74-godišnjak koji se prijavio za nacionalne olimpijske kvalifikacije u konjičkoj dresuri. U ovom trenutku rekord drži švedski strijelac Oscar Swan, a on je na Igrama 1920. imao 72 godine i 281 dan.

Hoketsuu Igre u Riju ne bi bile prve jer je on predstavljao svoju zemlju i u Londonu prije četiri godine. “Trebat će mi malo zdravlja jer želim ostvariti san – nastupiti na Olimpijskim igrama u mom Tokiju 2020”, kazao je Hoketsu, koji je nastupio i u Pekingu 2008., a u Seulu 1988. se kvalificirao, ali mu je konj završio u karanteni .

Svjetski mediji javljaju da je realno očekivati da Hoketsu i postane najstariji olimpijac jer je još uvijek jedan od najboljih jahača u Japanu.