Na ovogodišnjim Olimpijskim igrama moći će nastupiti najbolji svjetski boksački profesionalci

To znači da bi na Olimpijskim igrama mogli nastupiti Mayweather i Fury

British Tyson Fury celebrates after the WBA, IBF, WBO and IBO title bout against Ukrainian world heavyweight boxing champion Wladimir Klitschko in Duesseldorf, western Germany, on November 28, 2015. Fury won the fight after 12 Rounds of Boxing. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ / AFP / PATRIK STOLLARZ
FOTO: AFP

Najbolji svjetski profesionalni boksači moći će nastupiti na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru koje se održavaju ove godine, odlučio je Međunarodni savez za amaterski boks.

Predsjednik Međunarodnog saveza za amaterski boks (AIBA-e) Wu Ching-kuo u potpunosti se zalagao za takav rasplet događaja. “Želimo da najbolji boksači na svijetu nastupe na Igrama. AIBA slavi 70. rođendan i želimo promjenu – ne za četiri godine, već sada.”

Sve po planu

“Olimpijski odbor želi najbolje svjetske sportaše, a od svih federacija, AIBA je jedina bez ijednog profesionalca na Olimpijskim igrama”, izjavio je Ching-kuo. Iako nema više toliko puno vremena do Olimpijskih igara, Ching-kuo vjeruje da će sve biti napravljeno na vrijeme. “Prema našem statutu, to će apsolutno biti moguće”, kazao je.

Kvalifikacijski proces za Rio traje već duže, a Guardian sada navodi da se želi promijeniti pravila kako bi svaki nacionalni savez mogao poslati po jednog, najvjerojatnije naboljeg, svojeg profesionalca u Rio. To znači da bi na ovogodišnjim Igrama mogle nastupiti boksačke zvijezde poput Floyda Mayweathera i Tysona Furyja, ali se pretpostavlja da boksački savezi u većini zemalja neće odmah slati najbolje profesionalce, nego da će za početak ostati vjerni dosadašnjoj praksi i tamo nastupiti s mladim i talentiranim amaterskim boksačima.