Najbolja hrvatska maratonka Lisa Nemec zbog dopinga suspendirana na četiri godine

Ako CAS ne promijeni odluku, suspenzija je na snazi do 20. listopada 2019.

12.10.2014., Zagreb - 23. Zagrebacki maraton. Polumaraton. Lisa Christina Nemec pobjednica zagrebackog polumaratona. 
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Stigla je odluka o suspenziji najbolje hrvatske maratonke Lise Nemec. Nakon što je početkom studenog prošle godine objavljeno kako je pala na doping-kontroli, sad je i B-uzorak bio je pozitivan. Kao što se i očekivalo, Nemec je zbog pozitivnog dopinškog testa kažnjena zabranom nastupa u sljedeće četiri godine. Ova kazna na snazi je do 20. listopada 2019. godine.

Hrvatskoj rekorderki u maratonu (2:25,44), koja je u Berlinu prošle godine istrčala normu za Olimpijske igre u Riju, preostaje tek žalba Međunarodnom arbitražnom sudu (CAS). Ta žalba košta, Nemec će morati uplatiti 10.000 dolara kako bi se razmotrio njezin slučaj.

Nemec na poligrafu

Iz Lisinog tima su razočarani postupkom Hrvatskog zavoda za toksikologiju (HZTA) koji je zadužen za antidopinške kontrole u Hrvatskoj. Najavljuju kako će se žaliti CAS-u u Lausannei.

Lisa Nemec se povodom ovog slučaja oglasila na svom Facebook profilu.

“Imala sam potrebu napisati ovu objavu kako bih svima vama rasvijetlila što se događalo u proteklim mjesecima. Ne mogu ići u detalje ali ukratko: Nakon četiri tjedna od saslušanja, na moje iznenađenje donesena je odluka, koja nažalost nije u moju korist. Kao prvo želim reći da sam nevina, čak sam išla na poligraf kako bih to dokazala. Jako sam razočarana jer nisam dobila pravedno saslušanje od strane HZTA. Nije mi dato pravo u obrani na ispitivanje suprotne strane, niti su mi dali svu dokumentaciju koju sam ih tražila. Time su prekršena moja temeljna ljudska prava.

‘HZTA će morati pojasniti propuste’

Naravno da ću se žaliti na takvu odluku Međunarodnom sportskom sudu u Lausannei gdje ću dobiti stvarno neovisno suđenje gdje će HZTA morati objasniti propuste svoje dopinške kontrolorke prilikom uzimanja urina. Pored svega toga, podignula sam kaznenu prijavu u vezi ovog slučaja. Žao mi je da se takve stvari mogu dogodit u Hrvatskoj gdje se naveliko šteti i imenu hrvatske atletike u svijetu. Na kraju hvala svima vama koji me podržavate, ovo me neće obeshrabriti. Nastavljam dalje se boriti i trenirati.”

Imala sam potrebu napisati ovu objavu kako bih svima vama rasvijetlila što se događalo u proteklim mjesecima. Ne mogu…

Gepostet von Lisa Nemec am Dienstag, 2. Februar 2016

Dvije hrvatske maratonke u Riju

Nemec je dobila istu vremensku kaznu kao i dinamovac Arijan Ademi koji je bio pozitivan na anabolički steroid stanozolol. U Lisinom slučaju ne navodi se o kojoj se zabranjenoj supstanci radi.

Hrvatska će ipak imati predstavnice u Riju u njezinoj disciplini, na olimpijskom maratonu nastupit će Marija Vrajić i Matea Matošević.

Evo što kaže HZTA

HZTA se javio priopćenjem u kojem piše:

“Stegovno vijeće Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping (HZTA) na temelju svega analiziranog i utvrđenog te ocjene svih odlučnih okolnosti u predmetu sportašice Lise Christine Nemec, zaključilo je i smatra nedvojbeno utvrđenim da je 6. listopada 2015. godine na dopinškom testiranju izvan natjecanja u Zagrebu, u urinu sportašice, analizom akreditiranog WADA-inog laboratorija iz Seibersdorfa, utvrđeno prisustvo zabranjene tvari rekombinantnog eritropoetina (kategorija S2.1. agonisti eritropoetinskih receptora)”, tvrdi se i zaključuje:

Hrvatska maratonska se može žaliti na ovu odluku CAS-u PIXSELL/PIXSELL

“Lisa Christine Nemec prekršila je odredbu 2.1 Pravilnika za borbu protiv dopinga HZTA. Sportašica nije dokazala da kršenje antidopinškog pravila nije bilo namjerno. Stoga se sportašici, za njeno prvo kršenje antidopinškog pravila, određuje razdoblje nepodobnosti od četiri godine, koje se računa od 29. listopada 2015. do 28. listopada 2019. godine.”

Testiranje je obavljeno izvan natjecanja, u vremenu koje je sama naznačila da će biti dostupna za dopinško testiranje. Analiza uzorka B potvrdila je analizu uzorka A – prisutnost rekombinantnog eritropoetina u biološkom materijalu sportašice. (HZTA)

Hrvatska maratonska se može žaliti na ovu odluku CAS-u u roku od 21 dan od primitka obavijesti o odluci Stegovnog vijeća HZTA.