Nakon što je po prvi put u karijeri pobijedio Nadala, Đoković želi naslov (jer se osjeća ispunjeno)

Đoković je tek drugi tenisač koji je pobijedio Nadala u Roland Garrosu

FOTO: AFP

Iako je po prvi put u karijeri uspio pobijediti Rafaela Nadala u Roland Garrosu, Novak Đoković se ne zanosi uvjerljivim četvrtfinalnim trijumfom nakon kojeg je najavio pohod na jedini Grand Slam naslov koji mu nedostaje u kolekciji.

“Idealan scenarij bi bio da se radilo o finalu. Svjestan sam da je ovo velika pobjeda i proslavit ću je večeras. No, sutra je novi dan i moram se okrenuti budućnosti. Ovo je bilo tek četvrtfinale, a ja se želim boriti za naslov. Po to sam došao”, izjavio je najbolji tenisač svijeta nakon što je postao tek drugi tenisač koji je pobijedio Nadala (7-5, 6-3, 6-1) u Roland Garrosu.

Uspije li popuniti svoju Grand Slam kolekciju, za što prvo treba svladati raspoloženog Andyja Murrayja u polufinalu, a potom i boljeg iz dvoboja Tsonga – Wawrinka u nedjeljnom finalu, Đoković će postati prvi tenisač nakon Jima Couriera, koji je osvojio prva dva Grand Slam turnira u sezoni. Amerikancu je to uspjelo 1992. godine.

Ni Rogeru Federeru koji ima 17 Grand Slam naslova, ni Rafaelu Nadalu koji ih ima 14 to nikada nije uspjelo, iako su osvajali po tri od četiri najveća turnira u istoj sezoni. Nadal je to napravio jednom (2010.), baš kao i Đoković (2011.), dok je Švicarac to učinio triput (2004., 2006. i 2007.).

Trijumfom u Parizu Đoković bi ostao u igri za kalendarski Grand Slam što su od tenisača uspjela napraviti tek dvojica: Amerikanac Don Budge 1938. te Australac Rod Laver u dva navrata, prije Open ere 1962., a sve je ponovio 1969. kad su se profesionalci i amateri združili.

Đoković od finala u Dubaiju ne zna za poraz. Nanizao je 27 pobjeda i vjeruje da trenutno proživljava vrhunac karijere.

“Sve se posložilo u mom životu, osjećam da sam na vrhuncu u karijeri i životu, osjećam se ispunjeno na terenu i izvan njega. Vjerujem da to utječe na moje rezultate”, izjavio je Đoković.

Za razliku od njega, Rafael Nadal je i ovim porazom pokazao da će 2015. biti godina za zaborav. Prvi je put u Pariz stigao bez ijednog naslova na europskim zemljanim turnirima, što ga je stavilo u poziciju da se već u četvrtfinalu može sresti s Đokovićem, kojemu u srijedu nije bio dostojan suparnik. No, ovakav završetak i uvjerljiv poraz od Đokovića nisu ga iznenadili.

“Nije to veliko iznenađenje nakon svega, u sezoni u kojoj nisam imao dovoljno pobjeda prije nego što sam stigao ovdje. Novak već u četvrtfinalu, takav veliki meč je došao prerano. Počeo sam se dizati u posljednjih mjesec dana, ali nisam dovoljno dobar da ga mogu pobijediti. Mogao sam se natjecati s njim, ali ne i pobijediti”, tužno je konstatirao tenisač kojemu je Đoković pokvario 29. rođendan.

Način na koji je prvi tenisač svijeta pobijedio Nadala mogao bi upućivati na kraj Španjolčeve nadmoći kad je u pitanju Roland Garros, gdje je devet puta podizao pobjednički trofej koji mu je izmakao samo 2009.

Tada ga je u osmini finala pobijedio Šveđanin Robin Soederling i do današnjeg dana ostao jedini tenisač kojemu je to uspjelo na pariškoj zemlji.

“Kad sam izgubio 2009. nije bio kraj svijeta. Ni ovaj poraz ne znači da sam gotovo. Nadam se da ću se vratiti sljedeće godine i opet biti u prilici boriti se za naslov”, zaključio je Nadal na ovogodišnjem oproštaju od terena koji su mu donijeli toliko radosti u životu, a većini njegovih suparnika samo patnju.