Neki mediji tvrde da je Neymar pod istragom zbog utaje poreza

Istraga je u tijeku zbog uplata koje je poduzeću Neymarovih roditelja uplatila Barcelona

Neymar s klasičnom frizurom
FOTO: AFP/AFP PHOTO

Dan prije no što će istrčati na berlinski Olimpijski stadion u utakmici finala Lige prvaka između Barcelone i Juventusa, Neymar, napadač španjolskog kluba i brazilske reprezentacije, tema je dijela medija u domovini koja nema baš puno veze sa spomenutom utakmicom. Naime, igrač i njegov otac dio su istrage zbog moguće utaje poreza u razdoblju od 2011. do 2014. godine. Također, pod lupom je i Neymarov transfer iz Santosa u Barcelonu.

Navodno je istraga vezana uz porez započela još u ožujku kada su nadležni organi zatražili zapise vezane uz “atipičan protok novca” u poduzeću naziva N&N Consultoria Esportiva e Empresarial koje je u vlasništvu napadačevih roditelja.

Prijeti mu visoka kazna

Tvrka je osnovana u listopadu 2011., a dva mjeseca kasnije zaprimila je pozajmicu u iznosu od 44.8 milijuna američkih dolara. Iznos je uplatila Barcelona i to samo šest dana prije no što je pobijedila tadašnji Neymarov klub Santos na Svjetskom klupskom prvenstvu. U listopadu 2013. godine Barcelona je ponovno izvršila uplatu, ovaj puta u iznosu od 25.4 milijuna američkih dolara, a u veljači sljedeće godine stigla je nova uplata, ovaj puta visoka 5.4 milijuna. U fokusu istrage je pitanje je li pritom plaćen porez.

Bude li proglašen krivim, Neymar će, tvrde izvori, biti kažnjen najvećim novčanim iznosom kojeg je ikada platio brazilski sportaš.