Nijemica Kerber pobijedila je Serenu Williams i osvojila Australian Open (a to joj je prvi Grand Slam u karijeri)

Angelique Kerber je prva Njemica koja je osvojila Australian Open nakon Graf 1994

Germany's Angelique Kerber (R) holds The Daphne Akhurst Memorial Cup as she celebrates after victory her women's singles final match against Serena Williams of the US (L) on day thirteen of the 2016 Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 30, 2016. AFP PHOTO / SAEED KHAN-- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE / AFP / SAEED KHAN
FOTO: AFP

Njemica Angelique Kerber pobjednica je ovogodišnjeg izdanja prvog teniskog “grand slama” sezone, Australian Opena u Melbourneu, ona je u subotnjem finalu nadigrala braniteljicu naslova i prvu igračicu svijeta, Amerikanku Serenu Williams sa 6-4, 3-6, 6-4 nakon dva sata i osam minuta igre.

Kerber je do svog prvog “grand slam” naslova u karijeri stigla u svom prvom nastupu u finalu, najveći dosadašnji rezultat 28-godišnja Njemica ostvarila je u Wimbledonu 2012. godine kada je igrala u polufinalu.

Iako je po prvi put zaigrala u finalu “grand slama”, Kerber od samoga početka nije pokazivala nervozu, oduzela je servis Williams i povela sa 3-1, a nakon što je 34-godišnja Amerikanka uspjela vratiti rezultatsku ravnotežu kod 3-3, Kerber je još jednim “breakom” stekla ključnu prednost.

Drugi je set odlučio samo jedan “break” kojega je Williams ostvarila u četvrtoj igri, da bi treći set ponudio veliku dramu. Kerber je povela sa 2-0, Williams se vratila na 2-2, a ključnim se pokazao šesti gem u kojemu je Kerber iskoristila petu “break-loptu” za prednost 4-2, a ustoWilliams nije iskoristila dvije lopte za 3-3. Potom je Njemica povela sa 5-2, te kod 5-3 servirala za meč. Ipak, Williams je odigrala izvrstan gem i smanjila na 5-4, ali kada je Amerikanka po drugi put servirala za ostanak u meču Kerber je odigrala nekoliko sjajnih udaraca i stigla do najvećeg trijumfa u karijeri.

Pobjedom u Melbourneu Kerber je postala prva Njemica osvajačica “grand slam” naslova u 21. stoljeću, posljednji njemački naslov osvojila je Steffi Graf u Roland Garrosu 1999. godine, te prva Njemica koja je osvojila Australian Open nakon Graf 1994.

Zanimljivo, Kerber je u 1. kolu protiv Japanke Misaki Doi spašavala meč-loptu, a nepuna dva tjedna kasnije podignula je pobjednički pehar.

Na novoj WTA ljestvici u ponedjeljak Kerber će zauzimati drugo mjesto, odmah iz Williams.

Williams je pak propustila priliku izjednačiti se upravo s Graf na drugom mjestu svih vremena po broju osvojenih “grand slam” naslova u pojedinačnoj konkurenciji. Ostala je na 21 naslovu, dok ih Graf ima 22, dok je na vrhu Australka Margaret Court sa 24.