Neki njemački mediji ozbiljno tvrde da je Njemačka kupila SP 2006., ali ne novcem već raketnim bacačima

Beckenbauer je bio predsjednik Organizacijskog odbora SP 2006.

German footballing legend Franz Beckenbauer (R) receives the Presidential award from FIFA President Joseph Blatter during the FIFA Ballon d'Or awards ceremony at the Kongresshaus in Zurich on January 7, 2013.  AFP PHOTO / OLIVIER MORIN
FOTO: AFP

Čini se da skandalima povezanim s Fifom nema kraja. Nakon brojnih uhićenja zbog primanja mita i namještanja domaćinstava za Svjetska prvenstva, redom 1998., 2010., 2014., 2018. i 2022., sada je na red došla i Njemačka koja je bila domaćin 2006. godine.

Prema pisanju Zeita, Njemački nogometni savez također je davao mito da bi se domogli domaćinstva najvećeg sportskog događaja na svijetu. No, Nijemci, za razliku od drugih, nisu dali novac, nego oružje. Točnije, tjedan dana prije nego što su dobili domaćinstvo Njemačka je, kako tvrdi Zeit, poslala Saudijskoj Arabiji pošiljku raketnih bacača kako bi njima dali glas, a ne Maroku.

Samo se ne istražuje SP 2002.

Ukoliko se ovo optužbe pokažu istinitim, to će biti već šesto Svjetsko prvenstvo koje će se naći pod istragom. Ujedno, to znači da je na sva Svjetska prvenstva otkako je na čelu Fife Sepp Blatter (lipanj 1998.) pala velika sjena. Za sada se u cijelom ovom skandalu još nitko nije sjetio Svjetskoj prvenstva održanog u Japanu i J. Koreji 2002. godine (ako se ne računaju pritužbe Talijana na suđenje protiv Južne Koreje).

Podsjetimo, u četvrtak je objavljeno da se Svjetsko prvenstvo održano prošle godine u Brazilu također našlo pod istragom saveznih američkih vlasti, točnije FBI-ja. Brazilski Estado citira izvor blizak američkom pravosuđu pa kaže kako će ugovori koje su potpisali Fifa i poslovni partneri Svjetskog prvenstva u Brazilu i dobavljači biti pregledani.

Estado također piše da će fokus biti na odnosu između glavnog tajnika Fife, Jeromea Valckea i bivšeg predsjednika Brazilskog nogometnog saveza i predsjednika organizacijskog odobra tog prvenstva Ricarda Texeire.
.