FIFA potvrdila: Kataru i Rusiji možda će se oduzeti Svjetska prvenstva 2018. i 2022.

FBI istražuje slučaj, ali još se nisu pojavili dokazi o primanju mita

(FILES) -- A file photo taken on December 2, 2010 shows the Emir of the State of Qatar Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani (L), Fifa President Sepp Blatter (C) and Russia's Deputy Prime Minister Igor Shuvalov posing with the World Cup following the announcement that Russia and Qatar will host the 2018 and 2022 World Cups on at the FIFA headquarters in Zurich. Sepp Blatter on June 2, 2015 resigned as president of FIFA as a mounting corruption scandal engulfed world football's governing body. The 79-year-old Swiss official, FIFA president for 17 years and only reelected on May 29, said a special congress would be called as soon as possible to elect a successor. Blatter said that the scandal-tainted FIFA needs "profound reconstruction" and that he had "thoroughly reconsidered" his presidency since his reelection.  AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES
FOTO: AFP

Rusija i Katar mogle bi izgubiti domaćinstvo nad Svjetskim prvenstvom u nogometu ukoliko se dokaže da je tijekom natječala došlo do pomićivanja, potvrdio je predsjednik Fifinog Odbora za reviziju Domenico Scala, prenosi Independent.

“Ako se pojave dokazi da su Katar i Rusija dobile domaćinstvo samo zahvaljujući kupljenim glasovima, odluka o domaćinstvu može biti poništena”, rekao je Scala.

Još nema dokaza

Međutim, istaknuo je da se “još nije došlo do takvih dokaza”, a Katar je ranije negirao bilo kakvu zloporabu tijekom natječaja. Također, ove dvije zemlje nisu bile uključene u optužnice koje je prošlog tjedna FBI podigao protiv Fifinih službenika.

Podsjetimo, Fifa trenutno prolazi kroz najveći skandal u povijesti. U srijedu su objavljeni transkripti svjedočenja Chucka Blazera, bivšeg člana Fifinog Izvršnog odbora i glavni tajnik CONCACAF-a, u kojemu priznaje da su on i ostali članovi Fifinog Izvršnog odbora primili mito tijekom procesa kojim je na koncu Svjetsko prvenstvo dodijeljeno Južnoj Africi, 2010. godine. Također, priznao je i da je posredovao u primanju mita za dodjelu Svjetskog prvenstva 1998. godine.

Najveći skandal u povijesti Fife

Nakon njega, Jack Warner, bivši dopredsjednik Fife platio je emitiranje političkog oglasa na nekim kanalima u Trinidad i Tobagu kako bi progovorio u korupciji. Ističu se dvije poruke. Prva je da distribuira dokumente koji će dokazati vezu između Fife i nacionalnih izbora 2010. u Trinidadu i Tobagu, a druga da se boji za svoj život.

Danas je pak objavljeno kako se Svjetsko prvenstvo 2010. godine trebalo održati u Maroku, a ne JAR-u. Naime, član Fifinog izvršnog odbora Ismail Bhamjee je nakon razgovora s kolegama uoči same objave rezultata shvatio da je Maroko pobjednik tajnog glasovanja. Opširnije pročitajte OVDJE