Norvežani pobijedili Bugarsku u Sofiji i zakomplicirali situaciju u skupini gdje je Hrvatska

Arjan Robben se ozlijedio u porazu Nizozemske od Islanda

Netherlands' Arjen Robben (R) shoots the ball during the Euro 2016 qualifying round football match between Netherlands and Iceland at the Arena Stadium, on September 3, 2015 in Amsterdam. AFP PHOTO / JOHN THYS
FOTO: AFP

Nogometaši Italije pobijedili su Maltu 1-0 preuzevši vodstvo ispred Hrvatske u skupini H kvalifikacija za plasman na Europsko prvenstvo 2016. godine.
Italija se dugo mučila i tek je u 77. minuti uspjela probiti suparnički bunker. Strijelac za tri važna boda bio je Graziano Pelle u 69. minuti.
Identičnim rezultatom Norveška je u Sofiji pobijedila Bugarsku i posve zakomplicirala situaciju u našoj skupini. Pogodak odluke zabio je Vegard Foren u 57. minuti.
Italija sada vodi sa 15 bodova, Hrvatska ima 14, a Norveška na trećem mjestu ima 13 bodova. Mnogo toga bit će jasnije u nedjelju kada Hrvatska gostuje u Oslu.
U skupini A Island je praktički osigurao plasma na Euro pobijedivši u Amsterdamu Nizozemsku 1-0. Strijelac za veliki podvig Islanđana bio je Gylfi Sigurdsson iz jedanaesterca u 51. minuti. Domaćin je od 33. minute igrao s igračem manje nakon što je isključen Martins Indi, a dvije minute ranije zbog ozljede prepone igru je napustio igrač Bayerna Arjen Robben. Bio je to prvi domaći poraz Nizozemaca u kvalifikacijama za EP nakon 48 utakmica.
Češka je također sve bliža Francuskoj. Premda je Kazahstan vodio u Pragu do 74. minute, domaćin je u zadnjih 15 minuta zabio dva gola i upisao pobjedu. Gosti su poveli u 21. minuti golom Juria Logvinenka, a susret je preokrenuo dvostruki strijelac Milan Škoda (74, 86).
Turska je kiksala odigravši 1-1 protiv Letonije. Domaćin je poveo u 77. minuti golom Selcuka Inana, a Letonija je izjednačila u sudačkoj nadoknadi, a strijelac je bio Valerijs Sabala.
Na ljestvici vodi Island sa 18 bodova, Češka ima 16, a Nizozemska 10 bodova. Slijede Turska (9), Latvija (4) i Kazahstan (1).
Korak do EP-a je i Wales koji je na gostovanju pobijedio Cipar 1-0. Pogodak odluke zabio je Gareth Bale u 82. minuti.
Bosna i Hercegovina je u Bruxellesu povela protiv Belgije, no potom izgubila 1-3. BiH je povela golom Edina Džeke u 15. minuti, no domaćin je do kraja prvog dijela uspio okrenuti rezultat, a strijelci su bili Fellaini (23) i De Bruyne (44). Pobjedu Belgiji potvrdio je Hazard u 78. minuti iz jedanaesterca.
Izrael je bez problema pobijedio Andoru 4-0. Na ljestvici skupine vodi Wales sa 17 bodova, Belgija ima 14, a Izrael 12 bodova. Četvrti je Cipar s devet bodova, a BiH ima osam bodova, Andora je posljednja bez bodova.