Objavljen je ključni dokaz koji otkriva da je Blatterov prvi čovjek znao za isplate koje istražuje američki FBI

Prema optužnici, Fifa je preuzela na sebe obaveze isplate mita Warneru

Jerome Valcke i Sepp Blatter
FOTO: AFP/AFP PHOTO

Nakon što je u ponedjeljak navečer objavljeno da američke vlasti smatraju da je Jerome Valcke, glavni tajnik Fife i jedan od najbližih suradnika Seppa Blattera, odgovoran za prebacivanje 10 milijuna dolara s bankovnih računa Fife na račune u vlasništvu bivšeg potpredsjednika Fife Jacka Warnera, stigao je demantij kojim je krovna nogometna organizacija odbacila takve tvrdnje. Isto je učinio i sam Valcke dok je Fifa također navela da je te transakcije odobrio Julio Grondona, bivši šef financija i Blatterov saveznik koji je preminuo prošle godine.

Pismo iz JAR-a

Međutim, samo par sati kasnije, objavljeno je pismo tadašnjeg predsjednika Južnoafričkog nogometnog saveza Molefija Oliphanta koje ruši Fifine tvrdnje. Pismo je, naime, adresirano na ime Jeromea Valckea. U Fifi su na ovo pismo odgovorili tvrdnjom da odbor za financije daje konačnu odluku o transakcijama, a ne Valcke.

pismo
Pismo je objavio SABC News

Podsjećamo, istraga je utvrdila da je između 2. i 31. travnja 2008. “visoki dužnosnik FIFA-e” naredio da se sa Fifinih računa u Švicarskoj novac u tri navrata prebaci na račun Republičke banke na Trinidadu. Prebačeno je 616,000 dolara, 1,6 milijuna dolara i 7,8 milijuna dolara, ukupno 10 milijuna. Vlasnik računa bio je Warner, bivši potpredsjednik FIFA-e i regionalne nogometnog saveza Sjeverne, Južne Amerike i Kariba (Concacaf).

Warner dao glas JAR-u za domaćinstvo SP-a

Warner je dao glas JAR-u za domaćinstvo svjetskog prvenstva, ali JAR nije mogao ispoštovati dogovoreni tempo isplata. Prema optužnici, Fifa je preuzela na sebe obaveze isplate mita Warneru, i to iz proračuna koji je bio namijenjen JAR-u za organizaciju svjetskog prvenstva. Kako piše New York Times, novac koji bi inače završio u Južnoafričkoj republici je završio na računima koje je Werner kontrolirao. Werner je velik dio novca namijenjenog ‘razvoju nogometa na Karibima’ potrošio u svoje privatne svrhe.