FBI otkrio da su korumpirani šefovi Fife krali i novac iz humanitarnih akcija

Bivši potpredsjednik Fife ukrao je 750.000 dolara pomoći za Haiti

TOPSHOTS
A Paratrooper from the US 82nd airborne gives water to a girl in Cite Soleil, a slum in Port-au-Prince on January 23, 2010. More than 110,000 people have been confirmed as killed in Haiti's devastating earthquake, the Interior Ministry said, making it the deadliest on record in the Americas.       TOPSHOTS/AFP PHOTO / FRED DUFOUR
FOTO: AFP

Jack Warner, bivši potpredsjednik Međunarodne nogometne organizacije i jedan od optuženih za korumpciju unutar nogometnog vrha, suočen je s novim optužbama koje, više od ijednih do sada, pokazuju pomanjkanje ljudskosti kod ovog čovjeka. Naime, prema dokumentaciji Ministarstva pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država koju su vidjeli novinari BBC-ja, čini se da je Warner 750.000 američkih dolara namijenjenim žrtvama potresa koji je 2010. godine pogodio Haiti usmjerio na svoje bankovne račune.

Svotu su uplatili Fifa i Južnokorejski nogometni savez u Fifin fond za hitne slučajeve, a istražitelji iz Ministarstva pravosuđa SAD-a došli su do zaključka da je na “Warnerovu direktivu” novac prebačen na račune koje on sam kontrolira i da su prebačeni za njegove “osobne potrebe”.

Američke vlasti uhitile su Warnera prošlog mjeseca u Trinidadu i Tobagu te mu prijeti izručenje po optužbi za korupciju i pranje novca.

Bez objašnjenja

Godine 2012. Nogometni savez Trinidada i Tobaga (TTFF) ustvrdio je da su sredstva donirana za unesrećene na Haitiju uplaćena na bankovni račun koji kontrolira Warner. Rečeno je da je novac od Fife ($250.000) i Južnokorejskog nogometnog saveza ($500.000) uplaćen na račun TTFF koji je samo Warner, posebni savjetnik organizacije, kontrolirao. Već tada Warner je optužbe nazvao urotom:

– Nikome ništa ne moram objašnjavati. Onaj tko želi optuživati, taj i optužuje.

I dok je Warner negirao govorkanja, Fifina reakcija bila je zamrzavanje financiranja TTFF-a.

Pola milijuna australskih dolara

U međuvremenu je Frank Lowy, predsjednik Australskog nogometnog saveza (FFA) izjavio da pozdravlja istragu o pola milijuna australskih dolara, uplati izvršenoj u trenucima neuspjelog pokušaja Australije da se domogne domaćinstva Svjetskog prvenstva 2022. godine. I taj je novac završio na bankovnom računu čiji je Warner vlasnik.

Football Federation Australia (FFA) chairman Frank Lowy speaks during an official reception in Sydney for Zhang Jilong, acting president of the Asian Football Confederation, on November 28, 2011.  Lowy suggested on November 28 that Qatar could yet be stripped of its right to host the 2022 World Cup following their controversial awarding of the global showpiece.   AFP PHOTO / Greg WOOD

– Nisam mu ništa ponudio, niti s njim bio u pregovorima. Pokušali smo utjecati na cijeli svijet, a on je bio jedan od onih za koje smo se nadali da će nam dati svoj glas. Mislim da je takvih zemalja bilo više, budući da je njima dao obećanje. Meni nije – kaže Lowy koji tvrdi da je pola milijuna australski dolara bila uplata za financiranje studije izvedivosti za razvoj centra izvrsnosti u Trinidadu i Tobagu.

Slagalica o korumpiranosti

Dodao je i da je njegov Savez pošteno sudjelovao u borbi za domaćinstvo SP-a 2022., ali i da nisu imali “nikakve šanse” za ugostiti svjetske reprezentacije pored Katara. Naglas je zapitao “što mislite kako je Katar dobio domaćinstvo?”, podsjetivši na temperaturu zraka od 50-ak Celzijevih stupnjeva u ljetnim mjesecima.

Skandal koji je u tijeku samo je nastavak nečasnih radnji koje su se događale pod okriljem Fife posljednjih dvadesetak godine. Ovaj nehuman Warnerov čin preusmjeravanja novca koji je bio namijenjen žrtvama s Haitija samo je dijelić slagalice o korumpiranosti, krađi i pranju novca koji je pod sumnju stavio domaćinstva svjetskih prvenstva 1998., 2006., 2010., 2014.,2018. i 2022. godine. A slagalica nije niti izbliza složena…