Objavljeni sastavi reprezentacija za Europsko prvenstvo u Beogradu, Hrvatska s najviše izmjena od Kazanja

Od četiri najveća favorita za naslov, hrvatski izbornik Tucak je u najvećim problemima

04.01.2016., Gradski bazen, Dubrovnik -Prijateljska vaterpolo utakmica - Hrvatska - Brazil.
Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Vaterpolsko Europsko prvenstvo započinje 10. siječnja u Beogradu, a nacionalni savezi su manje-više objavili svoje sastave za EP. Za hrvatsku reprezentaciju priča je stara. U usporedbi sa lanjskim Svjetskim prvenstvom u Kazanju, Hrvatskoj nedostaje tri imena.

Najviše će nedostajati dva ozlijeđena opasna pucača – Petar Muslim i Paolo Obradović koji su godinama važni u igri naše reprezentacije. Pokriti njihov izostanak neće biti lagano, a treći koji nedostaje iz pohoda na srebro u Rusiji jest – Fran Paškvalin. On je s Lončarom činio centarski par, ali zapravo pravi izostanak u cijeloj priči oko centara jest onaj Nikše Dobuda koji je sredinom srpnja 2015. zbog izbjegavanja dopinške kontrole dobio zabranu nastupa na četiri godine.

Srbija bez promjena

U odnosu na momčad iz Kazanja, Hrvatska danas ima mladostaša Antu Vukičevića koji će pokušati pokrpati rupu neigranjem Petra Muslima. Umjesto Paškvalina, tu je centar na zalazu karijere – Boris Pavlović, a među 13 odabranih se našao i talentirani bek Juga – Marko Macan. Prevedeno – Hrvatska je na papiru slabija nego na SP-u, a tamo je našu reprezentaciju u finalu Srbija deklasirala (11-4).

Zbog toga, naši susjedi nisu napraviti niti jednu promjenu. Njihov izbornik Dejan Savić nije imao problema, svi igrači su zdravi. Njihova idealna 13-orka iz Kazana u Beogradu će biti zapravo jača za osmog igrača u bazenu, a to će biti grla 11.000 navijača. Srpska reprezentacija je jaka, čak i ne toliko individualno, već kao momčad, ali treba vidjeti kako će se nositi s pritiskom osvajanja zlata. Možda i te tribine budu otežavajući faktor.

Brončani sa SP-a Grci dolaze u istom sastavu

Reprezentacija koja je ugodno iznenadila na SP-u bila je Grčka. Osvojili su broncu nakon raspucavanja peteraca s Talijanima. Kao i Srbi, oni šalju identičan sastav iz Kazanja koji je dodatno stasao. Većina igrača igra u jednom klubu (Olympiacos), vodi ih iznimno kvalitetan trener Thodoris Vlachos. Radi se o bivšem igraču, danas 46-godišnjaku koji je nakon igračke karijere učio kao pomoćnik u Olympiacosu i od hrvatskih trenera (Matutinović, Đuho). Pod njegovim vodstvom klub dominira u Grčkoj, da bi od 2014. uzeo i reprezentaciju i odmah napravio rezultat. Grčka bi mogla biti jedan od aduta iz sjene.

Nikako ne treba preskočiti Talijane, koji su prije nešto više od mjesec dana Hrvatsku pobijedili u Dubrovniku u Svjetskoj ligi (9-8). U odnosu na Kazanj imaju dvije promjene. Jedna je iznimno bitna, a to je dolazak najboljeg francuskog igrača Michaela Bodegasa. Zadnje dvije sezone briljirao je u Bresciji, a prošlog ljeta stigao je poziv Pro Recca kojeg nije mogao odbiti.

Pobjeda Talijana nad Španjolskom kao upozorenje

Uz to, odlučio je nastupati za Settebello i samim time su naši susjedi s druge strane Jadranskog mora jači nego ranije. U odnosu na lanjsku reprezentaciju, ispala su dva mlada igrača Velotto i Fondelli, a u sastavu opet je legendarni igrač Posillipa Valentino Gallo. Italija je na posljednjoj pripremnoj utakmici u Mađarskoj pobijedila Španjolsku sa 14-4 i taj rezultat mora biti alarm svima.

Ove četiri reprezentacije su glavni favoriti za zlato, a nažalost – najviše problema ima hrvatski izbornik Ivica Tucak. Kako će pokušati zakrpati rupe vidjet ćemo već u nedjelju navečer, kada Hrvatska igra protiv Srbije.