Organizacija Olimpijskih igara u Tokiju postala je preskupa pa je njihov Upravni odbor napustio čelnik Toyote

Troškovi organizacije popet će se do ogromnih 15 milijardi dolara

Japan's Toyota Motor Corporation President Akio Toyoda delivers a speech in Tokyo on November 26, 2015. Toyota Motor Corporation announced that it has signed an official sponsorship agreement with the International Paralympic Committee to serve as a Worldwide Paralympic Partner Sponsor through 2024, a period which includes the Tokyo Paralympic Games.    / AFP / KAZUHIRO NOGI
FOTO: AFP

Veliki problem za Olimpijske igre koje se trebaju održati 2020. godine u Tokiju. Naime, čelnik japanskog automobilskog diva Toyote Akio Toyoda dao je ostavku na članstvo u Upravnom odboru Olimpijskih igara, a kao jedan od glavnih razloga za takvu odluku naveo je podatak da će Igre biti šest puta skuplje od predviđenog proračuna. Prema novim procjenama troškovi organizacije popet će se do ogromnih 15 milijardi dolara.

“Unatoč mojoj ostavci, vrlo je važno da organizacijski odbor Igara i japanske tvrtke nastave snažiti svoje zajedničko djelovanje”, izjavio je 59-godišnji Toyoda na odlasku iz Upravnog odbora OI 2020.

Skuplji objekti

Do povećanja proračuna za organizaciju Igara došlo je zbog povećanih troškova izgradnje sportskih objekata i druge infrastrukture, a u novim je planovima došlo i do značajnog povećanja troškova osiguranja.

Prema pisanju pojedinih japanskih dnevnika Toyodu će u Upravnom odboru OI 2020. zamijeniti predsjednik druge velike kompanije, Panasonica, Kazuhiro Tsuga.