Oscar Pistorius bit će uvjetno pušten u kolovozu nakon samo deset mjeseci zatvora, kaže član obitelji

Pistorius je bio proglašen krivim za ubojstvo svoje djevojke

Paralympian Oscar Pistorius is seen during his sentencing for the killing of his girlfriend Reeva Steenkamp at the high court in Pretoria, on October 21, 2014. Pistorius was sentenced to five years imprisonment for the culpable homicide killing of Steenkamp was also sentenced to three years, suspended for five years, for firing a pistol under a table at Tasha's restaurant in Johannesburg in January 2013. The sentences run concurrently. AFP PHOTO/POOL / HERMAN VERWEY
FOTO: AFP

Južnoafrički sportaš Oscar Pistorius bit će u kolovozu uvjetno pušten iz zatvora nakon odsluženja deset mjeseci kazne zbog ubojstva iz nehaja Reeve Steenkamp, svoje tadašnje djevojke, potvrdio je medijima jedan od članova obitelji.

Najbrži sprinter među paraolimpijcima u listopadu prošle godine proglašen je krivim u okončanju sudskog postupka koji je svjetsku javnost zgražao sedam mjeseci. Kažnjen je zatvorskom kaznom od pet godina.

“Oscar će do kraja kolovoza biti uvjetno pušten”, riječi su Reutersova izvora koji nije želio biti imenovan, međutim, navodi se da je riječ o članu obitelji sportaša kojem su u djetinjstvu amputirane obje potkoljenice.

Možda i 15 godina zatvora

Odluka o Pistoriusovu puštanju iz zatvora nije neočekivana. Južnoafrički zakon dopušta izlazak na uvjetnu slobodu nakon odsluženja šestine kazne u zatvoru, a ostatak mora odslužiti u kućnom pritvoru.

Jednako tako za očekivati je da se Pistorius ponovno suoči s presudom već u studenom jer je tužiteljstvo dobilo pravo žalbe na originalnu presudu koja je oduljila postupak. Bude li u novom postupku Pistoriusova kazna preinačena u ubojstvo s predumišljajem i dokaže li pritom tužiteljstvo svoje tvrdnje, Pistoriusu prijeti kazna zatvora ne manja od 15 godina.

Steenkamp, 29-godišnja djevojka, preminula je gotovo trenutačno nakon što ju je na Valentinovo 2013. godine Pistorius upucao kroz zatvorena vrata toaleta u svom domu u Pretoriji. Ispalio je u nju četiri metka. Branio se izjavom kako je mislio da je riječ o provalniku koji se sakrio.