Osim što se tresao od straha kad je pričao sa LeBronom, ovi su razlozi ključni za smjenu trenera Cleveland Cavaliersa

Za Blatta je sve od samoga početka pošlo u krivom smjeru, a tako se i nastavilo

LOS ANGELES, CA - JANUARY 15: LeBron James #23 of the Cleveland Cavaliers returns to the court behind Head Coach David Blatt of the Cleveland Cavaliers during a 109-102 win over the Los Angeles Lakers at Staples Center on January 15, 2015 in Los Angeles, California. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this Photograph, user is consenting to the terms and condition of the Getty Images License Agreement.   Harry How/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Najbolji sastav Istočne konferencije NBA lige i zasigurno jedan od većih kandidata za naslov prvaka u aktualnoj sezoni, klub lanjskih finalista Cleveland Cavaliers, objavio je promjenu trenera koja je iznenadila mnoge, no ne i one upućenija u zbivanja u klub iz Ohija.

David Blatt, 56-godišnjak iz Bostona koji je trenersko ime izgradio u europskoj košarci koju je pokorio 2014. s Maccabijem iz Tel Aviva i pritom bio proglašen najboljim trenerom Starog kontineta, zamijenjen je dosadašnjim pomoćnikom Tyronnom Lueom. Nekoć solidan igrač koji je upisivao asistencije dodajući lopte Michaelu Jordanu i Kobeu Bryantu, s kojim je i osvojio dva naslova NBA prvaka, potpisao je trogodišnji ugovor s klubom, a sada sve jasnije postaje i zašto.

Krivo od samog starta

Za Blatta je sve od samoga početka pošlo u krivom smjeru. Doveden je kao trener koji će oblikovati mladu momčad Cavsa, no samo mjesec dana nakon toga LeBron James najavio je svoj povratak u klub. Uskoro su Cleveland napustili Andrew Wiggins i Anthony Bennett, prvi izbori drafta 2014. i 2013. godine, i zaputili se u Minnesotu odakle je stigao Kevin Love. Sve što je Blatt trebao raditi s mladom momčadi odjednom je palo u zaborav, jer klub koji u svom rosteru ima Jamesa, Lovea i Kyriea Irvinga može i mora razmišljati samo u prvacu osvajanja naslova prvaka.

Gotovo je nemoguće prihvatiti ideju da ijednom košarkaškom treneru na svijetu dolazak LeBrona Jamesa može smetati, no u trenutku kada se to dogodilo, situacija za Blatta drastično se promijenila. Ne samo zbog promjene trenerske ideje već i stoga što njih dvojica nikada nisu ‘kliknula’.

To je samo dio razloga zbog kojih je Blatt bio prisiljen napustiti klupu momčadi, a među ostalima neki spominju i kranje netipične za trenera njegovog kalibra poput crtanja akcija za igrače na koje u tom trenutku nije mogao računati i, shvatljivije, potpuni nedostatak autoriteta u ophođenju sa Jamesom. Za ponajboljeg igrača današnjice se zna da vuče ‘konce’ svega što se u klubu događa, baš kao što je sličan primjer i u ostalim NBA klubovima koji u svom rosteru imaju pojedince sličnog kalibra. Sa igračke i rezultatske, pak, strane, Blatt je bivši zbog sljedećih razloga:

1. Bez pobjede protiv favorita za naslov

Ako u momčadi imate LeBrona Jamesa onda konkurirate za konačan trijumf. Blatt je to znao, ali Blatt je u četiri ovosezonske utakmice protiv momčadi koje su kandidati za naslov upisao četiri poraza. Chicago Bullsi, četvrta momčad Istoka, slavila je protiv njih, San Antonio Spursi, druga momčad Zapada, također, a branitelji naslova Golden State Warriorsi dva su im puta nanosili poraze. Onaj star tek nekoliko dana upisan je s -34.

2. Nije uklopio Lovea

NEW YORK, NY - NOVEMBER 13: LeBron James #23 and Kevin Love #0 of the Cleveland Cavaliers celebrate the win over the New York Knicks at Madison Square Garden on November 13, 2015 in New York City.NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and/or using this photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.The Cleveland Cavaliers defeated the New York Knicks 90-84. Elsa/Getty Images/AFP
AFP

Dali su dvojicu igrača s kojima su računali na buduće dobre rezultate za Kevina Lovea i ideju brzog osvajanja naslova prvaka, no Love u ovoj sezoni izgleda slabije uklopljen nego lani u premijernoj u klubu. Niti napadački niti obrambeno od ovog igrača Cavsi ne dobivaju ono što je nudio za Timberwolvese, a to je u svakom slučaju Blattov propust. Konkretnije, u zadnjoj sezoni u Minnesotinom dresu Love je nudio 26.1 poen, 12.5 skokova i 4.4 asistencije po večeri, a u ovoj tek 15.7 koševa, 11 skokova i 2.4 dodavanja suigračima za precizan šut.

3. Odnos sa Jamesom

Možda i važnije od svega. Jer da je James htio da Blatt i dalje bude trener momčadi, onda bi tome i bilo tako. Nekoliko ga je puta prvi igrač sastava u javnosti ‘pokopao’, odbivši igrati akcije koje je Blatt nacrtao i potom je i o tome i javno govorio. NBA liga je sagrađena oko igrača koji imaju status zvijezde i Blatt je propustio to shvatiti, a u onom trenutku kada je krenuo u izbjegavanje javnog kritiziranja Jamesa izgubio je poštovanje svlačionice.

Ako ga je i prije imao, jer zna se kako je proslavljena trenerova prva pobjeda u ligi. U svačionici United Centra igrači su mu razbarušili frizuru i poklonili loptu s kojom je igran dvoboj, a Irving ga je nazivao NBA djevcem unatoč tome što je Blatt inzistirao na dvadeset godina dugoj trenerskoj karijera koja je bila iza njega.

Osim toga, poznato je i da je James odlučio upoznati novog trenera tjednima nakon što je ovaj preuzeo funkciju. Snimanje filma u New Yorku bilo mu je važnije.

Uobičajeno je razmišljanje da NBA igrači nemaju previše poštovanja prema onome što se događa u Europi, pa Blattove medalje s ruskom reprezentacijom s Eura (zlato i bronca) ne grade autoritet u njihovim očima. Olimpijska bronca iz Londona možda malo više, no ne u tolikoj mjeri da bespogovorno prihvate njegove nacrte.

Sam si crtao akcije

Posebice one u kojima ignoriran biva najbolji igrač kluba koji osim što ima pravo na zadnju loptu, dokazao je, ima pravo i nacrtati si sam plan za realizaciju.

Ne čudi stoga što ima ‘pravo’ dovesti si trenera kojeg želi, a s novim već dulje vrijeme ima odličan odnos. Pa makar to značilo i odlazak stratega koji ima najuspješniji omjer pobjeda i poraza u klubu svih vremena (83 pobjede – 40 poraza, 67.5 posto).