Golden State osvojio naslov nakon 40 godina, LeBron izgubio četvrto finale u karijeri

Kerr je postao prvi trener poslije Rileya koji je u prvoj sezoni došao do naslova

The Golden State Warriors celebrate winning the 2015 NBA Finals on June 16, 2015 at the Quicken Loans Arena in Cleveland, Ohio.  Steph Curry and Andre Iguodala each scored 25 points as the Golden State Warriors captured their first NBA title in 40 years by defeating Cleveland 105-97 to win the NBA Finals.  AFP PHOTO  / TIMOTHY A. CLARY
FOTO: AFP

Košarkaši Golden State Warriorsa osvojili su prvi naslov nakon 40 godina, točnije 1975. godine. U šestoj utakmici finalna slavili su u gostima protiv Clevelanda Cavaliersa sa 105:97 čime su došli do ukupne pobjede od 4:2. Prvake su sa po 25 koševa predvodili Stephen Curry i Andre Iguodala koji je ujedno proglašen MVP-jem finala te je postao prvi igrač kojem je to uspjelo, a da u regularnom dijelu sezoni nije započeo niti jednu utakmicu. Curry je, podsjetimo proglašen MVP-jem regularnog dijela sezone.

Sjajni LeBron

Unatoč još jednoj odličnoj predstavi LeBrona Jamesa, koji je upisao 32 koša uz 18 skokova i devet asistencija Cleveland se nije mogao bez ozlijeđenih Lovea, Irvinga i Varejaa nositi s prvacima. Warriorsi su prednost napravili već u prvoj četvrtiini koja je završila s 28:15, dok je u drugoj James smanjio zaostatak na 45:43.

https://www.youtube.com/watch?v=XG9zNiFXwuw

Domaćini su u trećoj četvrtini prvi put poveli na utakmici, ali su Warriorsi ipak preokrenuli i otišli na +14. U podsljednjoj četvrtini Cavsi su napravili seriju od 7:2, a njihov nalet zaustavio je Curry s dvije trice, a posao je dovršio MVP finalla Andre Iguodala.

https://vine.co/v/eeYZMF9Klv6

Momčad Golden Statea je tako postatla prva poslije Chicago Bullsa 1991. koja je došla do naslova, a da niti jedan njihov igrač nije od ranije vlasnik prstena prvaka. Zanimljivo je i da je trener Steve Kerr prvi trener poslije Pata Rileya koji je u svojoj prvoj sezoni došao do naslova. Rileyu je to uspjelo 1982. dok je bio trener LA-ja. Najbolji košarkaš današnjice, LeBron James, ovim je porazom stigao do brojke četiri kada su u pitanju izgubljeni naslovi. Dva je puta gubio finala s aktualnim klubom, dok je dva puta bio neuspješan i s Miamijem.

https://vine.co/v/eeYZPIvPhYm

https://vine.co/v/eeYbXqBj7E0