Ovih 5 činjenica (vjerojatno) niste znali o predstojećem finalu Lige prvaka

I Juventus i Barcelona nadaju se trećem trofeju u uspješnoj sezoni

Juventus' Chilean midfielder Arturo Vidal  (UP) celebrates with teammates a goal by Juventus' Spanish forward Alvaro Morata during the UEFA Champions League semifinal second leg football match Real Madrid FC vs Juventus at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on May 13, 2015.  AFP PHOTO / DANI POZO
FOTO: AFP

Berlinsko finale nogometne Lige prvaka koje će u subotu na Olimpijskom stadionu sučeliti momčadi Juventusa i Barcelone zaokružit će sezonu na način da će jednoj od momčadi biti uručen treći trofej. I talijanska i španjolska momčad već su proslavile pobjede u nacionalnom prvenstvu, Juventusu je pripao i Talijanski kup, a Barceloni Kup kralja.

Subotnji spektakl donosi još zanimljivosti, a ovo su neke od njih.

1. Messi protiv Buffona

Nevjerojatno, ali ova se dvojica velikana nisu nikada sučelila u službenoj utakmici. Finale Lige prvaka bit će njihov prvi međusobni dvoboj.

Juventus' goalkeeper and captain Gianluigi Buffon celebrates winning the UEFA Champions League semi-final second leg football match Real Madrid FC vs Juventus at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on May 13, 2015.   AFP PHOTO/ JAVIER SORIANO

2. Rekordna Barcelona

Nikada niti jedna momčad u Ligi prvaka nije imala dvojicu strijelaca s devet ili više golova, osim Barcelone u ovoj sezoni. Neymar je za sada na devet pogodaka, Lionel Messi zabio je jedan više.

https://www.youtube.com/watch?v=Ccpchfb6oh8

3. Barcelona ne gubi finala

Barceloni će ovo biti četvrti finale od 2006. godine, što niti jednoj momčadi nije uspjelo u tom razdoblju. U sva tri u tom periodu slavili su naslov prvaka.

4. Njemačka peti puta domaćin finala

Finale Lige prvaka održat će se po peti puta u Njemačkoj. Domaćin je jednom bio Gelsenkirchen, a tri puta München u kojem je Juventus i igrao jedan finale. Poražen je u njemu u sezoni 1996/97 od dortmundske Borussije.

5. Raspucani Barcelonini nogometaši

Ukupno 172 gola postigli su Barcelonini nogometaši kroz sva natjecanja u sezoni. Usporedbe radi, četiri posljednjeplasirane momčadi hrvatskog prvenstva, Zadar, Istra 1961, Osijek i Split, u prvenstvu su zajedno postigli 15 golova manje.

000_ARP4153627