Ovih 5 stvari neki smatraju ključnim potezima koje Benitez mora povući

Rijetki su treneri u Perezovoj eri odradili dulje mandate

The new head-coach of Real Madrid football team, Rafael Benitez gestures during a press conference at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on June 3, 2015. The hiring of Rafael Benitez as Real Madrid boss today makes the Spaniard the 10th coach to serve under Florentino Perez during his two spells as the club's president between June 2000-February 2006 and since June 2009. AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU
FOTO: AFP

Nakon što se odmori od uzbuđenja kojima je obilovala srijeda, novi trener Real Madrida morat će dobro promotriti situaciju koja ga u momčadi čeka. Pred Rafaelom Benitezom važan je i težak zadatak vratiti klub na pobjedničke puteve nakon sezone koju su skupocjeni igrači okončali bez ijednog naslova.

Ciljevi su svakako postavljeni pred Beniteza koje će morati postići, a neki mediji apostrofiraju najveće od njih.

1. Osvajanje naslova

Promjena desetorice trenera na klupi momčadi u vrijeme vladavine Florentina Pereza, jasno ukazuje na potrebu za trofejima. Rijetki su oni koji se uspijevaju zadržati dulje vrijeme, poput Vicentea del Bosquea, koji je u tri godine osvojio dvije Lige prvaka, ili Josea Mourinha koji je u jednako dugom razdoblju osvojio jedan naslov prvaka.

2. Zaustavljanje Barcelone

Točka broj dva usko je povezana s prvom. Uspjeh suparnika u odnosu Reala i Barcelone smatra se neuspjehov ovog drugog. Pobjede Reala Benitezu će značiti jednako kao i eventualna posrtanja Barceloninih nogometaša. Misija u Madridu je i ne dopustiti Barceloninim nogometašima da se uspjesima u Ligi prvaka približe Realu. Protiv Juventusa će Barcelona loviti svoj peti naslov. Real ih ima deset, ali samo četiri nakon 1966. godine.

Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi, Barcelona's Brazilian forward Neymar da Silva Santos Junior and Barcelona's Uruguayan forward Luis Suarez celebrate during the Spanish league football match FC Barcelona vs Club Atletico de Madrid at the Camp Nou stadium in Barcelona on January 11, 2015.   AFP PHOTO/ LLUIS GENE

3. Raspodjela minutaže zvijezda

Bivšem treneru Carlu Ancelottiju zamjereno je što je svojim zvijezdama osiguravao mjesto u postavi, odbijajući i primisao povremeno ih posjesti na klupu. Cristiano Ronaldo, Gareth Bale i Karim Benzema o takvom scenariju nisu morali niti razmišljati, a Toni Kroos, Luka Modrić i James Rodriguez sezonu su završili umorni ili ozlijeđeni. Benitez u prijašnjim klubovima nije imao problema u rotiranju igrača upitno je što donosi sutra u Realu.

Real Madrid's French forward Karim Benzema (C) celebrates his goal  with Real Madrid's Portuguese forward Cristiano Ronaldo (R) and Real Madrid's Welsh forward Gareth Bale (L) during the Spanish league football match Elche FC vs Real Madrid at the Martin Valero stadium in Elche on February 22, 2015. AFP PHOTO/ JOSE JORDAN

4. Pronalazak balansa momčadi

U prvoj sezoni Ancelotti je imao lijepo raspoređnu momčad, no odlascima Xabija Alonsa i Angela di Marije, odnosno dolascima Kroosa i Rodrigueza, balans je poražen u odnosu na talent. Ronaldo, Bale i Benzema bili su primorani vraćati se i obavljati obrambene zadatke što sigurno nije bio razlog njihova dovođenja u klub. Ako napadački trojac mora ostati netaknut, onda Benitez definitivno mora poraditi na balansu u momčadi.

5. Izvući najbolje iz Balea

Bale je možda i bio strijelac nekih važnih golova u sezoni, ali nije u potpunosti dokazao zašto je doveden iz Tottenhama. Neki mediji tvrde i da mu pritom nije pomogao život u sjeni Ronalda, ali ne može se sva krivnja svaliti na leđa velškog krilnog igrača. Vraćanje Balea u ulogu koju je imao u Spursima i dopuštanje Ronaldu da doslovce više stoji u vršku napada neki smatraju dobrim rješenjem. Upitno je što donosi Benzema, strijelac 15 prvenstvenih golova u sezoni. Je li ta brojka dovoljna da mu osigura startnu poziciju i kod novog trenera, ili će se Jamesu Rodriguezu dati više prostora u napadu, još je jedna situacija kojom će se novi trener Reala pozabaviti.

Real Madrid's Welsh forward Gareth Bale reacts during the UEFA Champions League semi-final second leg football match Real Madrid FC vs Juventus at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on May 13, 2015.   AFP PHOTO/ CURTO DE LA TORRE