Ovih 9 stvari morate znati uoči nastavka Lige prvaka (koja počinje večeras)

Najelintije natjecanje ušlo je u osminu finala, a utakmice se igraju kroz dva tjedna

Real Madrid's Croatian midfielder Luka Modric (R) celebrates with Real Madrid's Portuguese forward Cristiano Ronaldo (L) after scoring during the Spanish League football match Real Madrid CF vs RCD Mallorca at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on March 16, 2013.  AFP PHOTO/ DANI POZO / AFP / DANI POZO
FOTO: AFP

Utakmicama između PSG-a i Chelseaja te Benfice i Zenita u utorak se nastavlja Liga prvaka. Najelitnije klupsko nogometno natjecanje ušlo je u osminu finala, a kao što je poznato osam utakmica igrat će se kroz dva tjedna. Ovog, točnije u srijedu, igraju još Gent i Wolfsburg te Roma i Real Madrid, dok su sljedećeg tjedna na rasporedu dvoboji Arsenala i Barcelone, Juventusa i Bayerna, Dynamo Kijeva i Manchester Cityja te PSV-a i Atletico Madrida.

Uefa je povodom nastavka natjecanja proučila povijest osmine finala sve do sezone 2003.-2004. te je otkrila neke zanimljive podatke:

1. Samo dva kluba igrala u svim osminama finala

Arsenal i Real Madrid jedine su momčadi koje su zaigrale o ovoj fazi natjecanja u svim sezonama, uključujući i ovu. To znači da su 12 puta bili u osmini finala, dok su Barcelona, Bayern i Chelsea jednom manje igrali u ovoj fazi.

575431043
Arsene Wenger

2. Tko pobjeđuje

Od 96 utakmica 34 su završile pobjedom domaćina, 30 ih je bili neriješeno, dok su gosti slavili 32 puta. Međutim, u 69 (71.8%) pripetavanja prošla je momčad koja je prvu utakmicu igrala u gostima. Od tih 69 pripetavanja 31 je otvoreno pobjedom u gostima, 23 remijerm dok ih je 15 preokrenulo poraz na gostovanju. U međuvremenu, 19 momčadi koje su prošle pripetavanje slavile su u prvoj utakmici kod kuće, a sedam ih je ubilježilo remije. Samo je Inter u sezoni 2010.2011. prošao je dalje nakon poraza u prvoj utakmici.

567718709

3. Gol u gostima

Gostujućoj momčadi povećavaju se šanse za prolazak dalje ako daju gol u prvoj utakmici – 80,5%. Također, prvi gol se pokazao bitnim jer je u 60 od 96 pripetavanja u osmini finala (od 2003-2004.) prošla ona momčad koja je dala prvi gol (62,5%).

4. Prednost pobjednicima skupine

Dobra je vijest da osam klubova koji su osvojili skupine imaju 71,9 % šansi za prolazak u četvrtinu finala.

5. Benfica najbolja

Od svih momčadu koje su se plasirale među 16 najboljih Benfica ima najbolji omjer u utakmicama osmine finala. Pobijedili su u tri od četiri utakmice (75%), dok je iza njih Barcelone (15 od 22 – 68,2%), Atlético Madrid, Juventus, Paris Saint-Germain, PSV Eindhoven, Roma i Zenit su na 50% a Real Madrid slavio je u samo devet od 24 utakmica (37.5%).

6. Najviše Engleza

Uključujući i ovu godinu Engleska je imala najviše klubova u ovom krugu natjecanja – 43. To je tri više od Španjolske, dok su klubovi iz Italije 32 puta sudjelovala u osmini finala. Iza njih su Njemačka (29), Francuska (20) i Portugal (12). Češka, Danska, Cipar i ove sezone Belgija po jendom su imale predstavnike u osmini finala.

Chelsea

7. Nitko kao Barcelona

Prvaci Europe imaju najviše domaćih (9) i gostujućih (6) pobjeda u osmini finala. No, Milan drži najuvjerljiviju pobjedu na svom terenu u prvoj utkamicu. Arsenalu su zabili četiri gola u sezoni 2011.-2012., ali su im Topnici skoro uzvratili pobjedom od 3:0 na Emiratesu. Bayerna protiv Sportinga (5:0) i Real Madrid protiov Schalkea (6:1) osigurali su najveću gostujuću pobjedu u prvoj utkamici. Njemački klub također drži rekord po ukupno najvišoj pobjedu (Sporting 12-1).

barcelona-slavlje
RIA Novosti

 

8. Casillas i Ronaldo

Španjolski vratar i Portugalac zaigrlai su u 22 utakmice osmine finala. Zlatan Ibrahimović i Frank Lampard to su učinili 21, dok su Lionel Messi, Didier Drogba i Victor Valdes igrali u 20 utakmica osmine finala.

575431081
Facebook

9. Najbolji strijelci

Messi i Ronaldo zabili su najviše golova u ovoj fazi natjecanja. Argentinac je bio precizan 17 puta, a Portugalac 15. Thierry Henry je na trećem mjestu s osam golova, a jedan manje imaju Thomas Müller i Karim Benzema.

https://www.youtube.com/watch?v=U7ybce8tjCk