Kovačev popis za Italiju otkrio nam je nekoliko prilično zanimljivih stvari

Najviše nogometaša na širem izbornikovu popisu nastupa u HNL-u

27.03.2015., Zagreb, Maksimir - Konferencija za medije hrvatske nogometne reprezentacije uoci kvalifikacijske utakmice s Norveskom za Euro 2016. Niko Kovac.
Photo: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač sastavio je popis od 30 igrača koji će nastupiti u prijateljskoj utakmici protiv Gibraltara u Varaždinu 7. lipnja u 18 sati, odnosno u kvalifikacijskoj utakmici za plasman na Europsko prvenstvo 2016. godine protiv Italije. Osim što na popisu nema Luke Modrića, on skriva još nekoliko zanimljivosti.

“Razgovarao sam s Lukom i on još nije u stanju početi trenirati, a kamoli zaigrati. Naravno da je velika šteta što ne može biti s nama, ali govorili smo od početka da je zdravlje najvažnije i da nema potrebe riskirati”, izjavio je Kovač, koji će se morati snaći bez njega. U međuvremenu pročitajte što nam je donio izbornikov popis.

1. Brozović umjesto Modrića

Brozović
Marcelo Brozović Marko Lukunić/PIXSELL

Najbolji Hrvatski nogometaš Luka Modrić nije se našao na Kovačevu popisu za utakmice s Gibraltarom i Italijom. Razlog tomu je naravno poznat – ozljeda koljena. Iako se mislilo da će se na vrijeme oporaviti, to se ipak nije dogodilo pa će izbornik morati tražiti zamjenu za njega. Kao prvo ime nameće se Marcelo Brozović, koji je u dosadašnjih osam nastupa pokazao da je jedan od igrača koji će nositi reprezentaciju u budućnosti.

2. Debitant

19.12.2013., stadion Maksimir, Zagreb - MAXtv 1. HNL, 17. kolo, NK Lokomotiva - HNK Rijeka. Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Mario Šitum igrao je za Lokomotivu PIXSELL

Na popisu od 30 igrača našao se i jedan debitant. Riječ je o napadaču talijanske Spezie Mariju Šitumu. Koliko je poznato, on je Dinamov nogometaš. Za ‘modre’ je debitirao 2011. godine. Poslije toga dvije sezone proveo je u Lokomotivi, a 2014. stigao je na posudbu u Speziju, s kojom će se sada boriti za ulazak u Serie A. U 25 nastupa za talijanski drugoligaš postigao je četiri pogotka.

3. Osam igrača s jednim nastupom

20.05.2015., stadion Maksimir, Zagreb - Finale hrvatskog nogometnog kupa, GNK Dinamo - RNK Split. Marko Rog, Soudani. Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Marko Rog u nedavnom je finalu Kupa bio tragičar PIXSELL

Uz jednog debitanta Kovač je poslao pozive osmorici igrača koji su do sada ubilježili tek jedan nastup za Hrvatsku. Radi se o Marku Pjaci (Dinamo), Marku Rogu (Split), Mariju Pašaliću (Elche), Ivanu Tomečaku (Rijeka), Marinu Leovcu (Rijeka) te vratarima Lovri Kaliniću (Hajduk) i Ivanu Vargiću (Rijeka).

4. Najviše igrača iz Rijeke

10.05.2015., stadion Kantrida, Rijeka - MAXtv 1. HNL, 33. kolo, HNK Rijeka - NK Lokomotiva. Anas Sharbini.  Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Anas Sharbini upisao je dva nastupa u kockastom dresu PIXSELL/PIXSELL

NK Rijeka ima najviše predstavnika na popisu od 30 nogometaša koji konkuriraju za nadolazeće dvije utakmice reprezentacije. Radi se o Ivanu Vargiću, Ivanu Tomečaku, Marinu Leovcu i Anasu Sharbiniju.

5. Po jedan iz Dinama i Hajduka

16.05.2015., stadion Maksimir, Zagreb - MAXtv 1. HNL, 34. kolo, GNK Dinamo - HNK Hajduk. Marko Pjaca, Mijo Caktas. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Marko Pjaca PIXSELL

Aktivni Dinamovi igrači nekada su dominirali popisima izbornika, međutim u zadnje vrijeme najbolji su naspustili klub, tako da se sada samo jedan ‘modri’ našao na popisu. Riječ je o Marku Pjaci. Isto tako, Hajduk ima samo jednog predstavnika, vratara Lovru Kalinića.

6. HNL dominira

Ivan Tomečak
Ivan Tomečak PIXSELL/PIXSELL

Niko Kovač pozvao je sedam nogometaša koji nastupaju u Prvoj hrvatskoj nogmetnoj ligi. Tako HNL ima najviše predstavnika među 30-oricom izabranih: Marko Pjaca (Dinamo), Anas Sharbini (Rijeka), Marko Rog (RNK Split), Marin Leovac (Rijeka), Ivan Tomečak (Rijeka), Ivan Vargić (Rijeka), Lovre Kalinić (Hajduk).

7. Slijede ‘Talijani’

Inter Milan's croatian midfielder Mateo Kovacic celebrates after scoring a goal during the UEFA Europa League play-off football match between Inter Milan vs Stjarnan at San Siro Stadium in Milan on August 28, 2014. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
Mateo Kovačić AFP/AFP

Poslije HNL-a najviše naših reprezentativaca igra u Italiji, njih šest: Mario Šitum (Spezia), Mato Jajalo (Palermo), Marcelo Brozović (Inter), Milan Badelj (Fiorentina), Mateo Kovačić (Inter), Šime Vrsaljko (Sassuolo).