Ovo su najbolji ovosezonski strijelci i asistenti te najprecizniji dodavači u europskim ligama

Ljestvice predvode Aubameyang, Özil i Fernández

Dortmund's Gabonese midfielder Pierre-Emerick Aubameyang controls the ball during the German first division Bundesliga football match Wolfsburg vs Dortmund in Wolfsburg on December 5, 2015.  
 / AFP / ODD ANDERSEN
FOTO: AFP

U gotovo svim europskim ligama već je odigran dobar dio nacionalnih prvenstava. Neki su nogometaši iznenadili, a drugi opravdali očekivanja, svojim izvrsnim predstavama.

Stoga u nastavku teksta donosimo predgled nogometaša u najjačim europskim ligama koji su u prvom dijelu svojih prvenstava briljirali.

Najbolji strijelci

Počinjemo s tablicom najboljih strijelaca. U toj kategoriji apsolutno briljira nogometaš dortmundske Borussije Pierre-Emerick Aubameyang koji je do sada, u 16 odigranih kola Bundeslige, postigao 18 pogodaka.

Iza njega slijedi drugi strijelac njemačkog prvenstva Robert Lewandowski s 15 golova, treći je napadač francuskog Paris Saint Germaina Zlatan Ibrahimović s 14 golova. Isto toliko pogodaka je postigao Neymar iz španjolske Barcelone koji je četvrti, a peti je napadač engleskog Leicestera Jamie Vardy koji ove sezone briljira u Premier ligi.

Igrač Broj golova
1. Aubameyang (Borussia Dortmund) 18
2. Lewandowski (Bayern München) 15
3. Ibrahimović (PSG) 14
4. Neymar (Barcelona) 14
5. Vardy (Leicester) 14

Ove sezone odlično igra i nogometaš ukrajinskog Šahtara
Alex Teixeira koji je bio strijelac čak 22 puta, ali ne nalazi se na popisu jer su na njemu samo igrači iz najjačih europskih liga.

https://www.youtube.com/watch?v=iU1pL6qzWxE

Najbolji asistenti

U kategoriji najboljih asistenata u Europi prednjači zvijezda Arsenala Mesut Özil koji je ove sezone bio asistent 13 puta i na najboljem je putu da sruši rekord najvećeg broja asistencija u Premier ligi, a koji drži Thierry Henry koji je u sezoni 2002./2003. bio asistent 20 puta.

Na drugom je mjestu PSG-ov Angel di Maria s četiri asistencije manje, a treći je Raffael iz Borussije Mönchengladbach s osam asistencija. Četvrti je Henrikh Mkhitaryan iz Borussije Dortmund sa sedam asistencija, a isto toliko ima Bayernov Douglas Costa koji je peti.

Igrač Broj asistencija
1. Özil (Arsenal) 13
2. Di Maria (PSG) 9
3. Raffael (Borussia Mönchengladbach) 8
4. Mkhitaryan (Borussia Dortmund) 7
5. Costa (Bayern München) 7

https://www.youtube.com/watch?v=Ju6YwndFOXo

Najprecizniji dodavači

Što se tiče preciznosti dodavanja, to je kategorija u kojoj prednjači Matías Fernández, ofenzivni veznjak talijanske Fiorentine i suigrač hrvatskih reprezentativaca Nikole Kalinića i Milana Badelja kod kojeg taj postotak iznosi čak 96%.

Zatim slijede braniči francuskog PSG-a. Na drugom mjestu je David Luiz čija su dodavanja u 94% slučajeva bila precizna. Treći je Marquinhos, s jednakim postotkom, a četvrti Thiago Silva koji je također točno dodao u 94% slučajeva. Peti je Samir Nasri iz Manchester Cityja s 93% točnih dodavanja.

Igrač Postotak točnih dodavanja
1. Fernández (Fiorentina) 96%
2. David Luiz (PSG) 94%
3. Marquinhos (PSG) 94%
4. Thiago Silva (PSG) 94%
5. Nasri (Manchester City) 93%