Ovu skupinu Dinamo može dobiti u Ligi prvaka (i samo se nadati bodu)

Ždrijeb skupina održat će se u četvrtak u Monacu s početkom u 17.45 sati

FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Nogometaši Dinama plasirali su se u skupinu Lige prvaka i time ostvarili ono čemu su se nadali pred početak sezone. Ili kako bi to rekli trener Zoran Mamić i Damir Krznar, njegov pomoćnik koji je u sezonu ušao sa statusom vršitelja dužnosti trenera hrvatskih prvaka, ostvarili su snove.

A dok se ti snovi ne materijaliziraju u vidu dolazaka momčadi u čijim redovima igraju neki od ponajboljih nogometaša današnjice, preostaje za vidjeti s kime uopće Dinamo može ući u borbu za bodove po skupinama.

Deveti europski Božić u nizu

Ukupni peti plasman u Ligu prvaka u povijesti kluba i deveta godina uzastopce u kojoj će Dinamo dočekati Božić u Europi nude veselje navijačkom puku koji će imati priliku vidjeti odabrano društvo na Maksimiru. Do sada je to društvo zagrebačkim stadionom u pravilu i šetalo do pobjeda čemu u prilog govori omjer od tri pobjede, pet remija i čak šesnaest poraza u 24 odigrane utakmice Lige prvaka. Gol razlika Dinamovih pokušaja u Europi iznosi 16-50, a posljednju pobjedu klub pamti još iz davne 1999. godine kada je svladan Sturm 3-0.

Što bi se moglo dogoditi sada? Poznato je da je hrvatski prvak u četvrtoj jakosnoj skupini, kao što se zna i tko su pripadnici one elitne. Priča će biti zaokružena večerašnjim uzvratnim utakmicama doigravanja, a sve će točno biti poznato nakon ždrijeba koji će se održati u četvrtak s početkom u 17.45 sati u Monacu. U međuvremenu, premda svoje mjesto među 32 momčadi za sada im njih tek 27, ponukani izjavom trenera Mamića da bi želio s druge strane centra vidjeti Bayern i Real, odlučili smo se poigrati slaganjem skupina sa mogućim protivnicima hrvatskog prvaka.

Uefa promijenila pravila

Ishod preostalih pet utakmica ne može mijenjati izgled prve jakosne skupine i to zbog Uefine odluke da nju čine aktualni prvak (Barcelona) i pobjednici sedam najjačih europskih liga (u ovom slučaju bez španjolske odakle dolazi i prvak). Slijedom toga, jedan od Dinamovih protivnika bit će netko iz kruga Barcelone, Bayerna, Chelseaja, PSG, Juventusa, Benfice, Zenita i PSV-a.

Druga skupina nudi neke upitnike budući da Manchester United tek mora odigrati uzvrat protiv Bruggea koji eventualnim izbacivanjem engleske momčadi može ući u četvrtu jakosnu skupinu, pa prema višim skupinama istisnuti neke druge klubove. Primjerice Šahtar iz treće u drugu. Također, osvajač Europske lige Sevilla trenutačno je u trećoj skupini, a može i u drugu itd.

Kako bilo, ovo su u ovome trenutku jakosne skupine:

1. jakosna skupina (nositelji): Barcelona, Chelsea, Bayern, Juventus, Benfica, PSG, Zenit, PSV

2. jakosna skupina: Real Madrid, Atletico Madrid, Porto, Arsenal, Manchester United*, Valencia, Manchester City

2. ili 3. jakosna skupina: Sevilla, Šahtar

3. jakosna skupina: Lyon, Dinamo Kijev, Olympiakos, Sporting*, Galatasaray, Lazio*, Roma

4. jakosna skupina: DINAMO, Borussia Mönchengladbach, Wolfsburg, Maccabi Tel Aviv, Gent, Malmö, Astana*/APOEL*, BATE Borisov*/Partizan*

Najteža skupina za Dinamo: Barcelona, Manchester City, Roma, Dinamo

* danas moraju potvrditi prolazak u skupine Lige prvaka