Platini najavio ublažavanje financijskog fair playa (zbog kojeg su kažnjeni City i PSG)

Izvršni odbor Europske nogomente federacije zasjedat će 29. i 30. lipnja u Pragu

UEFA president Michel Platini looks on during the launch of the road show for the Euro 2016 football championships  in Joeuf, eastern France, on May 16, 2015. The Euro 2016 event will feature 24 countries for the first time, up from 16 in 2012, and France becomes the first country to stage the European Championship three times.
FOTO: AFP/AFP PHOTO

Europska nogometna federacija (UEFA) najvjerojatnije će sljedećeg mjeseca ublažiti strogu primjenu pravila Financijskog Fair Playa, dao je svojom izjavom RTL-u naslutiti prvi čovjek krovne organizacije europskog nogometa Michel Platini.

Pravila koja se odnose na način poslovanja klubova, istima zabranjuju trošenje iznosa većih od ostvarenih prihoda, što je nešto na čemu su se već opekli pojedini klubovi poput Manchester Cityja i Paris Saint-Germaina. Koštalo ih je to, svakog zasebno, 60 milijuna eura u svibnju prošle godine.

Usporedba s Chelseajem

– Smatram da su donesena pravila dobra, a Financijski Fair Play izglasali su sami klubovi. Francuski su mediji ti koji tvrde da nije u redu da vlasnik Chelseaja Roman Abramovič može kupovati velik broj igrača, dok se u Francuskoj to ne smije. Da je katarski vlasnik kupio, na primjer, Milan, onda bi Francuzi željeli da se odredbe strogo primjenjuju. Kako bilo, Talijani ih žele ublažene – kaže Platini, podsjećajući da je PSG u rukama Qatar Sports Investmentsa.

O namjeri da se ublaži stroga pravila FFP-a očitovao se Jean-Luis Dupont, odvjetnik koji predvodi tužbu protiv Uefe.

Tužba protiv Uefe

– Pozdravljamo ovu namjeru koja je u skladu sa zahtjevima naših klijenata. Kada doznamo o čemu se točno radi, vidjet ćemo kakve će te promjene, koje se na prvu čine pristranima, biti u odnosu na njihova očekivanja i hoće li odustati od pravnih akcija – priopćio je Dupont.

Jedan izvor blizak skupini pregovarača rekao je za AP kako mnogi klubovi žele promjene sadašnjih pravila jer će prema njima bogati uvijek imati više, a siromašni će uvijek imati manje. Izvršni odbor Uefe zasjedat će 29. i 30. lipnja u Pragu.