Platini najavljuje kandidaturu za predsjednika Fife (mjesto koje će Blatter napustiti)

Platini je osigurao većinu glasova šest Fifinih konfederacijskih saveza

UEFA president Michel Platini looks on during the launch of the road show for the Euro 2016 football championships  in Joeuf, eastern France, on May 16, 2015. The Euro 2016 event will feature 24 countries for the first time, up from 16 in 2012, and France becomes the first country to stage the European Championship three times.
FOTO: AFP/AFP PHOTO

Ne prije srijede, ali sigurno ovoga tjedna Michel Platini, predsjednik Europskog nogometnog saveza, javno će istaknuti kandidaturu za predsjedničko mjesto Svjetske nogometne federacije. Najavljuju to svjetski mediji dodajući da je Francuz iz razgovora sa čelnicima konfederacijskih Saveza shvatio da ima potporu u svom naumu da postane prvi čovjek svjetskog nogometa.

Platini je bio tijekom vikenda u St. Peterburgu na ždrijebanju skupina kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. i ondje je lobirao za poziciju koju se nada preuzeti.

Prvi favorit

Izbori na kojima će se tražiti zamjenik Seppa Blattera održat će se 26. veljače u Zürichu, a Platini se prometnuo u favorita nakon što je, navodi se, osigurao većinu od šest Fifinih konfederacijskih saveza. Navodno je među njima i jaki azijski blok kojem se sviđa to da je Platini javno podržao Katar u kandidaturi za dobivanje Svjetskog prvenstva 2022. godine.

Svoje su kandidature najavili i ponajbolji nogometaši svih vremena, Brazilac Zico i Argentinac Diego Maradona. U konkurenciji će biti i Chung Mong-joon, počasni Fifin potpredsjednik, ali i jordanski princ Ali Bin al Hussein koji se suprotstavio Blatteru kandidaturom u svibnju.

Zasjedne li Platini na predsjedničko mjesto u Fifi, ostaje upitno tko će njega naslijediti na mjestu u Uefi. Navodno je favorit Nijemac Wolfgang Niersbach.