Počeo je Fifin kongres u Zürichu, a Blatter je u uvodnom govoru najavio da možemo očekivati još loših vijesti

Sepp Blatter je kazao da niti ne pomišlja dati ostavku na čelu FIFA-e

FIFA president Sepp Blatter holds a press conference at the FIFA headquarters in Zurich on March 20, 2015 at the end of a two-day meeting to decide the dates of the 2022 World Cup football tournament in Qatar. AFP PHOTO / MICHAEL BUHOLZER
FOTO: AFP

Uvodnim govorom Seppa Blattera otvoren je 65. Fifin kongres u Zürichu na kojem se u petak bira novi predsjednik. Kandidati su dosadašnji predsjednik Blatter i jordanski princ Ali Bin Al Hussein. Kako su u velikoj akciji u srijedu uhićeni visoki nogometni dužnosnici Blatter je iskoristio ovu priliku kako bi još jednom progovorio o tome.

– Ovo su teška vremena za Fifu i nemože dopustiti da djela pojedinaca bace ljagu na nogomet. Sljedećih nekoliko mjeseci neće biti lagane za Fifu. Uvjeren sam da će stići još loših vijesti. Ipak, vrijeme je da se započne s procesom vraćanja povjerenja u našu organizaciju. Neka ovo bude točka preokreta – poručio je Blatter pa je najavio da u petak na kongresu imaju šansu započeti dug i težak put za ponovnu izgradnju povjerenja.

Ne želi dati ostavku

– Moramo ga zavrijediti odlukama koje ćemo donijeti i očekivanjima koja smo stavili ispred nas – dodao je Blatter. Čelnik Fife rekao je prije toga kako ga mnogi smatraju odgovornim na što je poručio kako ne može cijelo vrijeme sve i svakoga nadgledati.

– Surađivat ćemo s vlastima kako bi im pomogli da se otkriju svi krivci. Neću dozvoliti da radnje pojedinaca unište trud svih onih koji su naporno radili za nogomet – rekao je Blatter.

FIFA President Sepp Blatter delivers his speech during the opening ceremony of the 65th FIFA Congress in Zurich on May 28, 2015. FIFA president Sepp Blatter said on May 28 that the scandal-tainted football body faces "more bad news" and that officials accused of corruption had brought shame and humiliation on the organisation. But the 79-year-old Swiss official told the opening of FIFA's annual congress he could not be blamed for the latest controversy to hit the body saying he could not "monitor" every official. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Ceremonija otvaranja 65. Fifinog kongresa AFP

Unatoč javno istaknute zabrinutosti sponzora oko događanja u FIFA-i, silnim pozivima istaknutih nogometnih imena i pojedinih čelnika nogometnih organizacija, te nekih istaknutih političara da odstupi s mjesta predsjednika Međunarodnog nogometnog saveza, Sepp Blatter na takvo što niti ne pomišlja.

Platini protiv Blattera

Podsjetimo, korupcijski skandal koji je u srijedu rezultirao uhićenjima istaknutih osoba svjetskog nogometa, ali (za sada) i ostavio Blattera neokrznutim u istrazi o reketarenju, prevarama i pranju novca, i dalje je priča dana u svijetu sporta koji čeka izbore za mjesto prvog FIFA-inog čovjeka. Situacija u Zürichu ponukala je Michela Platinija, predsjednika Europskog nogometnog saveza (UEFA), da javno zatraži Blatterov odlazak.

Iako su ranije najavljivale, članice Europskog nogometnog saveza (UEFA) ipak neće bojkorirati izborni kongres Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) unatoč skandala s uhićenjima bivših i sadašnjih dužnosnika FIFA-e zbog korupcije i pranja novca.

Na izborima je veliki favorit za svoj peti predsjednički mandat Sepp Blatter, ali je predsjednik UEFE Michel Platini uvjeren da će velika većina europskih izaslanika glasati za protukandidata iz Jordana Alija Bina Al Husseina.