Policija zbog kukastog križa na Poljudu ispitala preko stotinu ljudi pa prijavila Cvrka, Vrbanovića i HNS

Prema optužnom prijedlogu HNS-u prijeti kazna od 50 do 250 tisuća kuna

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Zbog propusta organizatora utakmice između Hrvatske i Italije, odigrane u petak na splitskom Poljudu, gdje je na travnjaku uočen kukasti križ, splitska policija u četvrtak je tamošnjem Prekršajnom sudu podnijela optužne prijedloge protiv Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i predstavnika te nogometne organizacije Damira Vrbanovića i Zorana Cvrka.

Iako splitska policija nije željela otkriti identitet osoba protiv kojih su podnijeli optužne prijedloge, doznaje se da je prvi optužni prijedlog podnesen zbog prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima protiv HNS-a, ali i protiv odgovorne osobe, odnosno izvršnog predsjednika HNS-a Damira Vrbanovića.

Kazna do 250.000 kuna

HNS-u zbog tog prekršaja može biti izrečena novčana kazna od 50.000 do 250.000 kuna, dok Vrbanović može biti kažnjen sa 5000 do 50.000 kuna.

Optužni prijedlog podnesen je i protiv Zorana Cvrka, koji je zadužen za sigurnost u HNS-u, a koji je na utakmici bio voditelj javnog okupljanja. Protiv njega je podnesen optužni prijedlog za prekršaj iz Zakona o javnom okupljanju. Za takav prekršaj je zakonodavac odredio novčanu kaznu u rasponu od 2000 do 5000 kuna.

Završeno krim istraživanje

Podnošenjem optužnih prijedloga, splitska policija završila je kriminalističko istraživanje o propustima prilikom organiziranja utakmice, no i dalje traži osobu koja je nacrtala svastiku na stadionu.

Neslužbeno se doznaje kako je policija dosad obavila preko stotinu razgovora sa svjedocima ili osobama koje bi joj mogle pomoći otkriti počinitelja. Policiji bi u pronalaženju autora kukastog križa mogle pomoći i snimke izuzete s nadzornih kamera.

Iz zagrebačkog Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” u Split još nije stigao nalaz analize izuzete trave, pa se još ne zna kojim je sredstvom bila polivena.

U HNS-u nisu iznenađeni

“Hrvatski nogometni savez nije iznenađen što je splitska policija prijavila Savez kao službenog organizatora javnog okupljanja, kao što je to uobičajeno kod incidenata na sportskim natjecanjima. Postupak će pokazati stupanj odgovornosti Saveza i njegovih pojedinaca u ovom slučaju”, komentirao je za Telegram glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak.

Pokrenut disciplinski postupak

Podsjetimo, Uefa je prije nekoliko pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a zbog nacističkog obilježja. Očekuje se da će HNS biti novčano kažnjen dok bi hrvatska reprezentacioja mogla ostati bez bodova. Svoje mišljenje o incidentu dao je i izvršni direktor organizacije FARE (Nogomet protiv rasizma u Europi) Piara Powar koji ne dvoji da bi Hrvatsku trebalo izbaciti s Europskog prvenstva 2016. godine.

“Podnijeli smo izvještaj Uefi. Činjenica je da je to pravni proces i da moram pričekati da završi. Također, Hrvatski nogometni savez će imati pravo izložiti sve što bi im moglo pomoći u obrani i sastavljanu moguće žalbe, ali pravila su jasna. Prema pravilima FIFA-e i Uefe, Hrvatska bi trebala biti izbačena sa sljedećeg natjecanja, a to je Euro 2016.”, izjavio je Powar