Prošla je godina bila rekordna po pitanju transfera. Obavljeno ih je 13.558, a evo tko je bio najskuplji

Što se Hrvata tiče, najskuplji je bio transfer Matea Kovačića u Real Madrid

FOTO: AFP

Međunarodni nogometni savez (Fifa) objavio je na svojim internetskim stranicama neke zanimljive podatke o transferima igrača u prošloj kalendarskoj godini. U njoj je klubove promijenilo 13.558 nogometaša.

Fifa je podatke prikupila direktno od 209 nogometnih saveza koje su njene članice, kao i više od 6500 svjetskih klubova. Čini ju to, pohvalila se, kompletnijim, preciznijim i pouzdanijim izvorom u odnosu na ostale.

Usporede li se prošlogodišnje brojke s onima godinu dana starijima dolazi se do podatka o 3.1 posto većem prometu igrača i novom rekordu. Također, podatak o 4.18 milijardi američkih dolara potrošenih na transfere znači da je potrošeno 2.6 posto novca više u odnosu na godinu ranije i čak 44.2 više u odnosu na 2011.

Real Madrid's new player Croatian Mateo Kovacic (R) and Real Madrid's president Florentino Perez hold Kovacic's new jersey during his official presentation at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on August 19, 2015. AFP PHOTO / DANI POZO
AFP

De Bruyne najskuplji

Najskuplji transfer godine bio je onaj Kevina de Bruynea iz Wolfsburga u Manchester City za koji su izdana bankovna jamstva u iznosu od 74 milijuna eura. Slijede promjene klubova Angela Di Marije iz Manchester Uniteda u PSG za 63 milijuna eura, odnosno samo pola milijuna eura jeftiniji prelazak Raheema Sterlinga iz Liverpoola u Manchester City.

Što se tiče Hrvata, najviše je plaćen Mateo Kovačić kojega je Real Madrid doveo iz Intera u transferu vrijednom 28 milijuna eura.