Prvaci smo svijeta

Vaterpolisti izbornika Ivice Tucka u finalu su pobijedili Mađarsku 8:6

Croatia's Sandro Sukno (L) celebrates his score against Hungary's goalkeeper Viktor Nagy (R) in 'Hajos Alfred' swimming pool of Budapest on July 29, 2017 during the men final of FINA2017 world championships between their teams. / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
FOTO: AFP/AFP

Hrvatska vaterpolo reprezentacija svjetski je prvak. U finalu smo pobijedili Mađarsku s 8:6 (4:0, 0:2, 2:2, 2:2) i osvojili zlato. Vaterpolisti Ivice Tucka tako su, nakon 10 godina i zlata iz Melbournea, ponovno prvaci svijeta.

Hrvatska je odlično otvorila utakmicu pa smo tako prvu četvrtinu dobili s 4:0. U drugoj četvrtini Mađari pojačavaju tempo u obrani i ostavljaju našu reprezentaciju bez gola, a sredinom treće četvrtine dolaze i do izjednačenja 4:4.

Garcia i Sukno prelomili utakmicu

No, s sretna dva gola Javiera Garcie naši vaterpolisti dolaze do 2 gola prednosti. Oba se puta lopta odbila od mađarskih igrača i prevarila golmana. Kapetan Sandro Sukno u četvrtoj četvrtini povećava na 7:4, no Mađari su se nešto više od dvije minute do kraja približili na 7:6. Sukno tada postiže ključan gol s kojim dolazimo do dva gola prednosti, nakon čega Marko Bijač brani važan šut Mađarima.

Mađari promašuju minutu i deset sekundi prije kraja s igračem više i Hrvatska mirno privodi utakmicu kraju.

Hrvatska je tako, nakon deset godina nakon zlata iz Melbournea, ponovo prvak svijeta. Drugi su Mađari, a Srbija je pobijedivši Grčku 11:8 (5-3, 2-1, 3-3, 1-1) u utakmici za treće mjesto osvojila broncu.

Šesta uzastopna medalja za Hrvatsku

Tri gola za Hrvatsku postigao je Sandro Sukno, dva Javier Garcia, a po jednoga Marko Macan, Luka Lončar i Maro Joković. Za Mađarsku je tri gola postigao Marton Vamos, a po jednoga Bela Torok, Kristian Peter Hanhercz i Balasz Erdelyi.

Za Hrvatsku je to drugi naslov u povijesti, točno 10 godina nakon Melbournea 2007. kada je u finalu također svladala Mađarsku. Ovo je šesta uzastopna medalja za Hrvatsku na svjetskim prvenstvima, uz zlata iz Melbournea i Budimpešte, “barakude” su osvojile i tri uzastopne bronce (Rim 2009, Šangaj 2011, Barcelona 2013) dok je prije dvije godine u Kazanu osvojila srebro.