Rakitić je prvo u Barceloni morao naučiti da mu je s desne strane najbolji igrač ikad

Rakitić najavio finale Lige prvaka i prisjetio se početaka u katalonskom klubu

Barcelona's Croatian midfielder Ivan Rakitic (R) celebrates his goal during the UEFA Champions League round of 16 football match FC Barcelona vs Manchester City at the Camp Nou stadium in Barcelona on March 18, 2015. AFP PHOTO/
FOTO: AFP/AFP

Ivan Rakitić proživljava krasne igračke dane u Barceloninom dresu. U svojoj prvoj godini ugovor s klubom već je osvojio naslov španjolskih prvaka i pobjednika Kupa kralja, a pred njim i momčadi je utakmica sezone – finale Lige prvaka protiv torinskog Juventusa.

Nastupivši u 50 od 59 utakmica za klub ove sezone, hrvatski nogometni reprezentativac svakako je ostavio trag u Barceloninim ovosezonskim uspjesima, o čemu je pričao za službenu internetsku Fifinu stranicu. Prisjetio se Rakitić početaka u Sevilli, kakva mu je bila prilagodba na novo okruženje i objasnio da mu se nije bilo teško priviknuti na španjolski nogomet. Potom su pitanja vratila situaciju u aktualni trenutak.

– Kada sam dolazio u Barcelonu znao sam da se mjesto u početnoj postavi mora zaslužiti, nisam želio previše sanjati o onome što bi se moglo dogoditi. U Sevilli sam želio uvijek igrati, često i kad sam bio ozlijeđen išao sam protiv savjeta liječnika. To je uvijek bio moj stav: stisnuti zube i biti spreman kad me trebaju. Za to radim i za to živim.

https://www.youtube.com/watch?v=4Us3liPvltQ

O treneru Enriqueu i svojoj ulozi

– Vrlo je vrijedan, ne ostavlja niti jedan kamen neokrenutim i trudi se osigurati da smo maksimalno pripremljeni. Jedan je od trenera koji znaju izvući maksimum iz igrača i to se odmah primijeti. Zato mu i toliko vjerujemo i zato nas krasi zajedništvo.

– Kada sam ja dolazio u klub, prvo što sam morao naučiti je da mi s desne strane igre najbolji nogometaš svih vremena, Lionel Messi. I baš zato što je on tako poseban, njegovo je kretanje drugačije od ijednog drugog nogometaša. Nadalje, isto je s Danijem Alvesom, braničem koji igra poput napadača. Dakle, jedna od glavnih zadaća bila mi je naučiti procijenjivati svaku situaciju da bi se vidjelo što se od mene u datom trenutku traži. Često je to i dopustiti drugome da zasjaji, a svoje mogućnosti staviti u službu momčadi.

O Xaviju

xavi

– On je najbolji veznjak u nogometnoj povijesti, on je nešto posebno. Privilegija je bila učiti od njega, ne samo na terenu, već i izvan njega. Zahvalan sam mu na svemu i želim mu samo najbolje.

O napadačkom trojcu

S napadačkim trojcem kakvog čine Messi, Neymar i Luis Suarez, konstatirao je novinar, igra veznog reda ne dobiva zasluženo priznanje. Rakitića to ne smeta.

Barcelona's Brazilian forward Neymar da Silva Santos Junior (L) celebrates scoring his second goal with Barcelona's Uruguayan forward Luis Suarez (C) and Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi during the UEFA Champions League football match semi final FC Bayern Munich vs FC Barcelona in Munich on May 12, 2015.   AFP PHOTO / ODD ANDERSEN

– Normalno je to, oni su briljantni i jedino je važno da mi pobjeđujemo. A pobjeđujemo zajedno i to svi mi savršeno dobro shvaćamo. Klub je potrošio velik novac u okupljanju najboljih svjetskih napadača pa je i potpuno prirodno da ljudi o njima govore. A budu li potom nešto malo i o nama rekli, to bolje (smijeh).

O finalu Lige prvaka

Barceloni slijedi utakmica finala Lige prvaka, ogled protiv Juventusa, o čemu Rakitić kaže:

– Želimo pobjedu, znamo Juventusovu momčadi i poštujemo ih, ali nama je na pameti samo pobjeda u toj utakmici. Radi se o utakmici finala, mi smo Barcelona i ne smijemo drugačije razmišljati. Uzbuđen sam, međutim ne gubim mirnoću. Ide nam dobro i ne postoji razlog da se to promijeni. Dohvatimo li trofej možemo emotivno eruptirati, ali prije toga slijedi nam utakmica.