Rekordere NBA lige vodi trener koji je morao izrasti u briljantnog taktičara. Evo zašto Luke Walton zna sve o košarci

'Luke Walton oduvijek je imao briljantan um i razumijevanje igre', kaže Kobe Bryant

OAKLAND, CA - NOVEMBER 04: Interim head coach Luke Walton of the Golden State Warriors talks to Stephen Curry #30 during their game against the Los Angeles Clippers at ORACLE Arena on November 4, 2015 in Oakland, California. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.   Ezra Shaw/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Luke Walton s loptom u rukama možda i nije mogao napraviti sve što je zamislio, ali s klupe s koje silom (ne)prilika vodi momčad Golden State Warriorsa svo njegovo razumijevanje igre dolazi do punog izražaja. Baš kao što do izražaja dolazi i apsurdno pravilo NBA lige koje ga zakida za uspjeh u trenucima primanja nagrade.

Naime, zamjenski trener Warriorsa dobitnik je nagrade za najboljeg trenera Zapadne konferencije NBA lige nakon što je momčad aktualnih prvaka doveo do rekordnog omjera pobjeda i poraza kada je ulazak u sezonu u pitanju (19-0). Nagrada je, razumljivo, apsolutno zaslužena no ovaj uspješan niz Liga i dalje pripisuje glavnom treneru Steveu Kerru koji zbog bolnih leđa nije u mogućnosti voditi sastav. Neovisno o tome, Kerr bez da je prisustvovao utakmicama sakupio je novih 19 pobjeda na svojem kontu.

‘To je bedasto’

https://www.youtube.com/watch?v=3yrtXvodf-Q

“Sjedim u svlačionici i utakmice pratim gledajući televizor, čak niti ne putujem na većinu gostovanja. Luke je taj koji radi cijeli posao s ostatkom tima i pobjede su njegove. Iskreno ću vam reći da je to jedna od bedastijih stvari koje sam ikada čuo”, prebacio je zasluge, kad već nije mogao omjer, Kerr na Waltonov račun.

Sin Billa Waltona, nekoć najkorisnijeg košarkaša sezone NBA lige i najkorisnijeg pojedinca finala 1977. godine, dvostrukog osvajača prstena prvaka i stanovnika Košarkaške kuće slavnih, nije mogao niti ispasti ništa drugo nego briljantan taktičar. Uz oca, njegovu su karijeru gradili Lute Olson, još jedan stanovnik Hall of Famea i njegov trener na sveučilištu Arizona i Phil Jackson, vlasnik jedanaest trenerskih naslova prvaka i strateg s najboljim postotkom (70%) pobjeda u NBA ligi. Oblikovao ga je i Rudy Tomjanovich, dvostruki prvak s Houston Rocketsima, a potom i Kerr koji je u premijernoj trenerskoj sezoni s Warriorsima ostvario 67 pobjeda i osvojio naslov.

Bryant je znao

I u igračkoj karijeri igrao je s jednim od najvećih, Kobeom Bryantom. Dugogodišnji vođa Lakersa osvojio je s Waltonom dva naslova prvaka i vidio mnogo prije ostalih ono što sada oni vide.

“Rekao sam mu da je on sljedeći Phil jer su obojica bili prosječni igrači s ozljedama leđa. S ozbiljnije strane, oduvijek je imao briljantan um. Razumio je igru, njen tempo, tijek i kako voditi momčad. Presretan sam zbog njega”, tvrdi Bryant.

A Walton uživa. I ne smeta ga što uz rekord ne stoji njegovo ime. I dok Kerr prebacuje zasluge njemu Walton samo kaže da je glavni trener bio taj koji je uspostavio sustav igre. No, ne bi trebalo čuditi da mu neke druge momčadi odaju priznanje pozivom za popunu mjesta na koje će Walton jednog dana sigurno – ono glavnog trenera.